SEO'nun mobil karşılığı: Uygulama Dükkanı Optimizasyonu

SEO'nun mobil karşılığı: Uygulama Dükkanı Optimizasyonu

ASOHer ne kadar Facebook mobil dünyanın uygulamalar ekseninde dönmesini istemese de şu an için mobil trafiğin çok büyük bir kısmını mobil uygulamalar oluşturuyor. Yemek siparişi vermek, gazete okumak, kod yazmak, anlık mesajlaşmak, Facebook ve Twitter gibi sosyal ağları takip etmek, doküman oluşturmak... Neredeyse mobil cihazlarımızdan yapacağımız her şey için birçok uygulama mevcut. Bu durum kuşkusuz mobilde vaktimizin çoğunun uygulamalar üzerinde geçmesine sebep oluyor. Yalnızca Android ve iOS platformlarında 1 milyonun üzerinde uygulamanın bulunduğunu ve bu rakamın her geçen gün hızla arttığını da hatırlatalım.

Durum böyleyken web sitelerinin arama motorlarında daha yukarıda çıkmak için yaptığı çalışmaların (SEO - Arama Motoru Optimizasyonu) mobilde de bir karşılığı doğdu: App Store Optimization/ASO (Uygulama Dükkanı Optimizasyonu). Rekabet oldukça yüksekken mobil uygulama geliştiricilerinin uygulamalarını geliştirdikten sonra marketler üzerinde daha kolay bulunabilir ve daha ilgi çekici yapmaları da gerekiyor.

Daha önce mobil uygulamalar için analiz ve istatistik sunan Flurry'den bahsetmiştik. Benzer şekilde ASO için de yardımcı araçlar mevcut. AppStoreHQ’nun geliştirdiği araç da bunlardan biri. Uygulama marketlerindeki arama sonuçlarını, uygulamanıza benzer/yakın uygulamaların verilerini detaylı grafiklerle analiz eden bu araç sayesinde kullanıcı kitlenizin artması için öneriler alabiliyorsunuz. AppCod.es ise farklı olarak uygulama marketlerin arama sonuçlarında kullandığı algoritmayı taklit ederek ASO konusunda size tavsiyelerde bulunuyor.

AppCod.es

Apple ve Google başta olmak üzere uygulama marketleri sahiplerinin veri paylaşımı konusundaki katı tutumu ise yukarıda bahsettiğimiz üçüncü parti araçların önündeki en büyük engel konumunda. Şu an uygulama sahibi de dahil olmak üzere paylaşılan veri miktarı Web'le kıyaslayınca oldukça yetersiz. Merak ediyorsanız Apple'ın bu verileri nası ve ne kadar paylaştığını buradan okuyabilirsiniz.

Ayrıca Apple'ın Chompsatın alması da güzel bir örnek. Son kullanıcılara ilgi duydukları mobil uygulamalar üzerinden yeni uygulamalar tavsiye eden Chomp için mobil uygulama arama ve tavsiye motoru diyebiliriz. Chomp'ın hizmet verdiği platformlar (şu an iOS ve Android) üzerinde bir değişikliğe gidip gitmeyeceği bilinmiyor. Ama Apple'ın temel amacının App Store'u daha çok veriyle daha akıllı bir mecra haline getirmek olduğunu tahmin etmek güç değil.

Uzun süredir hayatımızda olan SEO'da dengeler yerine oturmuş durumda. Ancak mobil için aynı şeyleri söylemek çok güç. Web ile kıyaslayacak olursak uygulama marketlerin dahi henüz standartlarını tam olarak oluşturamadığı bu dönemde ASO konusuna ağırlık veren mobil uygulama geliştiriciler önemli geri dönüşler alabilirler.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.