iKitap: E-kitap kurtlarına yeni bir alternatif

iKitap: E-kitap kurtlarına yeni bir alternatif

E-kitap satışının basılı kitap satışlarını geçtiği 2011 yılını geride bıraktık. 2012 yılında tablet satışlarına doğru orantılı olarak e-kitap satışlarının aynı hızla artacağını tahmin etmek zor değil. Türkiye'de bu alanda belli başlı birkaç girişim bulunuyor. Ancak yine de Türkiye'de e-kitap sektörünün doyum noktasına ulaşmanın çok uzağında olduğunu söyleyebiliriz.

Timaş yayınlarının yatırımıyla gerçekleşen girişimin adı iKitap. iPad ve iPhone uygulaması üzerinden çalışan iKitap'a, web üzerinden de kullanıcıların ulaşması mümkün.

Uygulamanın sade bir arayüze sahip olduğunu söyleyebiliriz. 'Kitaplarım', 'Vitrin', 'Katalog' ve 'Hesabım' gibi kategoriler uygulamanın üst kısmında bulunuyor. Hem kategori çeşidinin az olması, hem de ulaşım kolaylığı, kullanıcıların gözünü yormuyor. Özellikle satın almak istediğiniz kitapların fiyat, yazar ve tür gibi bilgilerine kolay bir şekilde görüntülenebiliyor.

Kategorileri ayrıntılı incelemeden önce iKitap'ın en çok dikkat çeken noktasını paylaşmak istiyoruz. Şu anda iPhone, iPad ve web üzerinde çalışan iKitap eş zamanlı olarak kullanılabiliyor. Örnek vermek gerekirse, web üzerinden satın alınan bir kitap, iPhone'dan da okunabiliyor. Aynı durum okunan kitabı işaretlemek için de geçerli. Eşleştirme işlemini gerçekleştirmek için iTunes kullanılabiliyor. Akıllı cihaz üzerinden eşleştirmeyi gerçekleştirmek için ise iPad'de 'Kitaplarım' bölümündeki 'yenile' butonundan, iPhone'da ise 'Hesabım' bölümünden yapılabiliyor.

Satın alınan kitaplar, 'Kitaplarım' kategorisinde yerini alıyor ve okumaya hazır oluyor. Satın alınan kitapların yazı karakteri ve büyüklüğü değiştirilebiliyor. Bunun yanı sıra kitap metni içerisinde arama yapılıp, okuma esnasında kalınılan yerler ayraçla işaretlenebiliyor.

'Vitrin' kategorisindeyse adından da anlaşılabileceği gibi öne çıkan e-kitaplar yer alıyor. Bu kategoride arama yapmak mümkün. En ayrıntılı kategoriyse 'Katalog'. Çünkü bütün kitaplar bu kategoride yer alıyor. 'Katalog'ta türe ve yazara göre sıralama yapılabiliyor. Türe göre sıralama yapıldığında tarih, edebiyat ve politika gibi birçok alt kategori açılıyor. Yazara göre sıralamaysa alfabetik olarak gerçekleşiyor.

iKitap'ta şimdilik yaklaşık 180 e-kitap bulunduğunu öğrendik. Şirketten aldığımız bilgilere göre yayımlamak üzere hazır kitaplar var. Ancak hazır olan kitapları Apple'ın denetlemesi gerekiyor. Apple hazır olan bu kitapları onayladığında, iKitap'ta toplamda yaklaşık 500 kitap yerini alacak. Timaş, satışta olan kitap sayısını arttırmak için diğer yayın evleriyle anlaşmayı planlıyor.

iKitap'ın sessiz sedasız App Store girdiğini söyleyebiliriz. Buna rağmen uygulama yayına girdiği günlerde App Store'da ilk sıralarda yer almayı başarmış, şu anda ise daha aşağı sıralarda yer alıyor. iKitap'ın Android uygulamasının hazır olduğunu öğrendik. Ancak Android uygulaması iKitap'ın lansmanı ve reklamlarıyla yayımlanmaya başlanacak.

E-kitap sektöründe iKitap'ın rakipleri de bulunuyor. Rakiplerinin başında uygulamaları hazır olan idefix bulunuyor. Rakip olarak sayabileceğiz bir diğer uygulama ise uzun bir süredir çalışmaların devam eden Kitapyum'u sayabiliriz. Tam olarak e-kitap olmasa bile Vodafone vRead ve Turkcell Dergilik uygulamaları da bu alanda değerlendirilebilir. Ancak yazının başında da söz ettiğimiz gibi e-kitap sektörü tablet PC'lerle beraber hızla büyüyor. Bu sebepten dolayı pazarın doyma noktasına kısa sürede geleceğini söylemek çok zor. iKitap ve diğerlerinin, pazarda çok daha hızlı büyüme kaydetmesini umuyoruz.

iKitap uygulaması ücretsiz olarak App Store'da bulunuyor indirip deneyebilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.