BlackBerry PlayBook OS 2.0 güncellemesi yayınlandı

Blackberry Devcon Europe'da deneme şansı bulduğumuz yeni işletim sistemi, Playbook'a daha iyi bir tablet deneyimi ve daha fazla uygulama kazandırıyor.

RIM (Research In Motion), tablet bilgisayarı Blackberry PlayBook'un yeni işletim sistemi sürümünü yayınladı. Android uygulamalarını destekleyen Blackberry Playbook OS 2.0 bugünden itibaren indirilebiliyor.

Blackberry Devcon Europe'da deneme şansı bulduğumuz yeni işletim sistemi, Playbook'a daha iyi bir tablet deneyimi ve daha fazla uygulama kazandırıyor.

Başlıca yeniliklerden olan mesaj merkezi, eposta hesaplarınız ile Twitter, Linkedin ve Facebook mesaj kutularınızı tek bir uygulama üzerinde görmenizi sağlıyor. Mesaj uygulamasında otomatik düzeltme ve sonraki kelimeyi tahmin ederek tamamlama yeteneğine sahip tuş takımı e-postalarınızı ve yazılarınızı hızlıca kaleme almanızı sağlıyor ama bunun için biraz tecrübeye ihtiyaç var.

Takvim ve kişi uygulamaları ise sosyal ağ uygulamaları ile etkin bir kullanım sunuyor. Bağlantılarınızın tüm iletişim bilgileri (sosyal ağlar dahil) ve durum güncellemeleri kişiler uygulamasında görülebiliyor. Kişiler uygulamasıyla paralel çalışan takvim uygulaması ise farklı randevularınız için başarılı bir ajanda özelliği taşıyor.

Blackberry Playbook OS 2.0 ile yenilenen BlackBerry Bridge özelliği BlackBerry akıllı telefonunlarının BlackBerry PlayBook için bir kablosuz klavye veya fare gibi çalışmasını sağlıyor. Yeni bir uzaktan kumanda özelliği getiriyor.

Güncellenmiş döküman düzenleme özellikleri, yeni Print To Go uygulaması ve BlackBerry Balance üzerinden kurumsal veri kontrolünü ve yönetilebilirliği de yeni sürüm ile güçleniyor.

Bu güncelleme ile Android  uygulamaları dahil olmak üzere binlerce yeni uygulamayı güncellenen BlackBerry App World’e getiriyor. Yeni BlackBerry Video Store ise bu yıl içerisinde ilk olarak ABD’de kullanıma sunulacak. Diğer ülkelere de bu yılın ilerleyen dönemlerinde sıra gelmesi bekleniyor.

BlackBerry PlayBook ve BlackBerry akıllı telefonların kurumlardaki yönetimine destek sağlayan ve iOS ve Android cihazlarda da mobil cihaz yönetme imkanı sağlayacak olan BlackBerry Mobile Fusion’ın* piyasaya çıkış tarihi ise Mart 2012 olarak planlanıyor.

Web tarama özellikleri de geliştirilen yeni BlackBerry PlayBook OS 2.0'da bir haber sayfasını makale modunda kolayca okuyabiliyorsunuz. Blackberry Haberler uygulaması da RSS güncellemelerinden derlediği haberlerle önemli bir ihtiyacı gideriyor.

RIM arayüz açısından başarısının devamlılığını sürdürürken, küçük eksikler göze de göze çarpıyor. Bunların başında da bazı Android uygulamalarının pek iyi denetlenmemiş olması geliyor. Tasarım açısından zayıf uygulamaların App World'de kendine yer bulması ve rekabet pazarının henüz oluşmaması nedeniyle ücretli uygulamaların çokluğu da dikkat çekiyor.

RIM'in uygulama ekosistemine biraz daha dikkatli yaklaşması ve bir iki güncelleme ile eksikleri gidermesi Blackberry kullanıcılarının tablet tercihini Playbook dışında yapmasını kolaylıkla engelleyebilir. Aşağıda yeni arayüzden bazı ekran görüntüleri bulabilirsiniz.

*Blackberry Mobile Fusion Studio, BlackBerry Enterprise Server 5.0.3 veya sonraki versiyonları ile çalışan BlackBerry akıllı telefonları tek bir konsol üzerinden yönetmek için kullanılıyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.