Zynga’nın COO’su Marcus Segal ile çok özel [Röportaj]

Zynga’nın COO’su Marcus Segal ile çok özel [Röportaj]

Zynga tartışmasız dünyanın en büyük sosyal oyun firması. Sadece 4,5 yıl önce kurulmuş olmasına rağmen 3000 civarında çalışana ve 200 milyonun üzerinde kullanıcıya ulaşmış olan firma, 2011’de halka arzını da gerçekleştirdi.

Zynga oyunlarına Türk kullanıcıların ilgisi de son derece yüksek. 30 milyonu aşkın Facebook kullanıcısına sahip olan Türkiye, Zynga için oldukça önemli bir pazar. Hatırlayacağınız gibi Webrazzi Summit’te Zynga Kıdemli İş Geliştirme Direktörü Ryan Linton da katılmış ve ilk kez Türk kullanıcıları ile bir araya gelmişti. Kısa bir zaman önce Özgür Bayraktar’ın Türkiye topluluk yöneticisi pozisyonuna gelmesi ile birlikte Zynga’nın Türk kullanıcılar ile etkileşimi de üst düzeye çıktı.

Tüm bu gelişmelerin ardından şimdi de Webrazzi olarak Zynga Game Studio Operations’da Operasyonlar Üst Yöneticisi (COO – Chief Operations Officer) Marcus Segal ile Zynga’nın Türkiye ve topluluk yönetimine bakışını konuştuğumuz özel bir röportaj gerçekleştirdik.

Ümit Öncel: Topluluk yönetiminin sosyal oyun firmaları için önemi nedir? Zynga topluluk yönetimi konusuna nasıl yaklaşıyor?

Marcus Segal: Zynga’nın misyonu dünyayı oyunlar yardımıyla bir araya getirmek ve tüm oyunlarımızda en iyi oyun tecrübesini sağlayabilmek için oyuncuların yorumlarına büyük önem veriyoruz.

Her hafta oyunlarımızda yeni içerikler ve yeni özellikler yayınlıyoruz ve bunlar arasında en iyi eklentiler çoğu zaman forumlardan ve doğrudan oyunculardan gelen önerilerden oluşuyor.

ÜÖ: Topluluk yönetimi oyuncular ve firma arasındaki çok önemli bir köprü görevini görüyor. Her iki tarafı birden memnun etmek nasıl mümkün oluyor ve bu konuda karşılaştığınız en önemli zorluklar neler?

MS: Zynga oyuncuları ile çok açık bir iletişim sürdürmektedir. Çok iyi içerikler ve eğlenceli oyuncu etkinliklerinin yanı sıra, sürüm notları yayınlıyor, yorum ve geri beslemeler alıyor ve oyuncuların sorularını yanıtlayabilmek için oyun geliştiricileri ile canlı sohbetler düzenliyoruz.

Herkes için adil ve eğlenceli bir oyun tecrübesi sunabilmek adına çok kafa yorduğumuz ve buna bağlılık gösterdiğimizden emin olabilmeleri için, oyunculara daima etkileşim içerisinde bulunmaya gayret gösteriyoruz.

ÜÖ: Zynga’nın Türk topluluğuna büyük ilgi gösterdiğini görüyoruz. Son dönemde bu alandaki çalışmalarınızdan ne gibi sonuçlar elde ettiniz?

MS: Türkiye, Zynga için çok önemli bir Pazar. Bu yüzden de oyuncularla doğrudan iletişim halinde olmak ve onların geri beslemelerini alarak, onlara her gün daha fazlasını sunabilmek için çalışıyoruz. Geçtiğimiz yıldan bu yana piyasaya çıkardığımız tüm yeni oyunlarımızı Türkçe olarak yayınladık. Bunun yanı sıra diğer popüler oyunlarımız için de lokalizasyon çalışmaları gerçekleştirdik. Oyuncuların oyunları ana dillerinde oynamaları doğal olarak çok daha eğlenceli ve daha iyi bir oyun tecrübesi için daha fazla arkadaş ile bağlantı kurmasına olanak veriyor.

Türk oyuncularımız Zynga oyunları seviyorlar ve tecrübelerini arkadaşları ile paylaşıyorlar. Zynga büyüdükçe Türkçe konuşulan forumlar oluşturmak ve Türk dostlarımız için lokalize edilmiş oyunlar sunmak doğal bir karardı.

ÜÖ: Başarılı bir topluluk yöneticisinin önemli özellikleri neler olmalı?

MS: Zynga’da, mükemmel bir topluk yöneticisi oyunlarımıza derin bir sevgiye, yüksek yazılı becerileri ve insanlarla iletişiminde özel yetenekleri olmalı.

ÜÖ: Farklı diller konuşan bir ekibi yönetmenin zorlukları nelerdir? Bu organizasyonu sağlıklı bir şekilde yürütmek için neler yapıyorsunuz?

MS: Zynga’nın odak noktası muhteşem insanları işe almaktır. Eğer bunu yaparsanız gerisi kolaylaşıyor. Farklı diller konuşan ve farklı kültürlere sahip topluluklarımız ile doğrudan konuşabilen bir ekibe sahip olmak, oyuncularımızla daha derin bağlar kurmamıza yardımcı oluyor. Oyuncularımız forumlarda, hayran sayfalarında ve etkinliklerde oluşturduğumuz topluluk hissine çok olumlu tepki veriyorlar.

ÜÖ: 2012’de Zynga için uluslarası topluluk yönetimi stratejileri neler olacak? Yeni pazarlara girmeyi planlıyor musunuz?

MS: Zynga, dil ve lokasyondan bağımsız olarak tüm dünya çapındaki oyuncuları oyunlar sayesinde bir araya getirerek gündelik hayatlarına daha fazla oyun katmayı hedefliyor. 2012’de oyunlarımıza yeni diller ekleyeceğiz ama daha da önemlisi Türk oyuncularımızın favori Zynga oyunları ile ilgili fikirlerini ve önerilerini duymak için onlarla daha fazla etkileşimde bulunacağız.

ÜÖ: Türk oyuncuların en çok oynadıkları Zynga oyunları hangileri?

MS: Türkiye’deki en popüler Zynga oyunları; Zynga Poker, CityVille, Empires and Allies, Hidden Chronicles, CastleVille ve FarmVille. İlginç bir şekilde, diğer oyunlarla karşılaştırıldığında Türk oyuncuların Empires and Allies’daki oranları çok daha yüksek. Bunun tek istisnası FarmVille. Bu oyunların tamamı Türkçe olarak oynanabiliyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.