Uygulama geliştiricilerinin Blackberry Platformu'na yönelmesi için 5 önemli sebep

Uygulama geliştiricilerinin Blackberry Platformu'na yönelmesi için 5 önemli sebep

Bildiğiniz gibi geçtiğimiz hafta ortasında Blackberry DevCon Europe etkinliğindeydik. Bu etkinlik RIM’in mobil cihaz dünyasındaki yerini daha iyi tanımamız oldukça önemli bir etkinlik oldu. Alec Saunders bazı rakamlarla RIM üzerindeki karabulutları dağıtmak istedi ama basın mensupları ve geliştiriciler o rakamlardan daha önemli şeylerle tanıştı.

Etkili bir konferans programı hazırlayan RIM, bloglar ve medya iletişimi üzerine bir oturuma dahi imza attı. Üst düzey RIM yöneticileri de buna iyi bir örnek teşkil edecek şekilde bizlerle buluştu ve kendilerini daha iyi anlamamızı sağladı. Son gün toplantılarından aldığım notlarla geliştiricilerin neden Blackberry platformuna ilgi duyması gerektiğini açıklamaya çalışacağım.

1. Açık Kaynak ve Android: Blackberry’nin yeni silahlarının açık kaynak ve Android üzerine olduğundan bahsetmiştik. Bu iki nokta gerçekten Blackberry için hayati önem taşıyacak nitelikte.

Blackberry’nin sunduğu açık kaynak kodlarının daha fazla yazılımcıyı kendine çekmesi muhtemel görünüyor ve Android Runtime desteği ile ‘seçili’ uygulamaların Playbook’a gelecek olması RIM’in kullanıcıları yanına çekmesi için önemli bir sebep olarak göze batıyor. Android için uygulama geliştirenlerin Blackberry OS’a ne kadar yöneleceği görmek için için verebileceğim referans ise bu ay sonunda açıklanması beklenen Blackberry OS 2.0’da 4 bin Android temelli uygulamanın geleceğini söyleyebilirim. Eğer yanlış not almadıysa ikinci aşamada hedeflenen uygulama sayısı ise 20 bin.

2. Playbook Tablet: Blackberry’nin konferansa katılacak geliştiricilere Playbook tablet dağıtacağını paylaşmıştık fakat Playbook’un bu kadar iyi bir cihaz olduğunu şansen hiç tahmin etmemiştim. Öncelikle cihazın donanımsal açıdan ilk çıkan tabletlerin hemen hemen hepsinden daha başarılı olduğunu söyleyebilirim (tüm özellikler). Hatta üst düzey dokunmatik performansa sahip cihazın patent davalarından pay almamasına şaşırdım.

Mobil cihazların ikinci önemli bacağı olan yazılım tarafında ise Playbook tahmin edici bir deneyim sunuyor. Sosyal takvim ve rehber bunların en önemlilerinden ve daha düzenli yapı kullanımı kolaylaştırıyor. Özellikle Playbook OS 2.0’da mevcut sürümün eksiklerini kapatacak yenilikler var. Yeni sürümün bu ay sonuna kadar yayınlanması bekleniyor.

RIM’in Blackberry telefonları ile mesaj yazma konusunda bağımlılık yarattığı biliniyor ama Playbook ile de da aynı etkiyi bırakabilir. Zira Vivek Bhardwaj Playbook’ta en iyi tuş takımına sahip olmak istediklerini söylüyor. Bunun ilk sinyalini de kelime tahmini yapan öğrenen bir metin tahmincisi içeren Blackberry 2.0 sürümü ile veriyor. Örneğin Bhardwaj’in harflere dahi dokunmadan, cümlenin akışına göre önerilen kelimeler içinden seçim yapabilmesi şaşırtıcıydı.

3. Blackberry Bridge ve BBM: Blackberry Bridge ve BBM Blackberry’nin iyi yaptığı işlerden biri de Blackberry Bridge olmuş. Blackberry akıllı telefonları ile Playbook arasında hızlı ekran paylaşımı yapabiliyor ve cihazı eşzamanlı bir şekilde kontrol edebiyorsunuz. Tabii bu sadece Blackberry akıllı telefonu olan kullanıcılar için çekici bir özellik.

iMessage'dan çok daha önce varolan BBM’in Blackberry kullanıcıları arasında kurduğu bir sosyal iletişim gücü var. Blackberry BBM aslında RIM'i kurumsal taraftan sıyıran en önemli özelliklerden de biri. Çevrenizde Blackberry isteyen gençler varsa özellikle BBM'den bahsettikleri dikkatinizi çekmiştir.

Geliştiricilerin mobil cihaz sahiplerine kendi çevreleriyle iletişime geçeceği sosyal uygulamalar geliştirmesi farklı bir deneyim sunan BBM API ile geliştirilen uygulamaların öne çıkarılması ve tüm uygulamaların yüzde 20’sinin bu kanaldan indirilmesi dikkat çekiyor.

Zenginleştirilmiş gerçeklik uygulaması olan Wikitude ile çevrenizdeki BBM bağlantılarını bulmanız bunun en iyi örneklerinden biri. Diğer yandan Playbook OS 2.0'ın BBM desteğinden yoksun gelecek olması olumsuz bir durum olarak göze batıyor. Tabii ilk güncellemede bu eksiğin giderileceği ve Playbook'ta da bu avatajların kullanılması pek uzak görünmüyor.

4. İş dünyası: Blackberry artık gençleri hedefleyen bir marka olsa da halen kurumsal taraftaki güçlü yapısını koruyor. Dolayısıyla geliştiriciler ücretsiz uygulamaları tercih eden gençler yerine kredi kartını kullanmaya çekinmeyecek iş profesyonellerine odaklanabilir. Hele ki bu profesyoneller Playbook'a geçiş yaptığı zaman. Blackberry'nin uygulama içi ödeme, abonelik gibi farklı ödeme imkanlarıyla daha karlı bir geliştirici olma şansı sunuyor.

Blackberry uygulama geliştiricilerinin yüzde 13'ünün 100 bin dolardan fazla kazanmış olması sanırım bununla açıklanabilir.

5. Blackberry'nin geliştirici desteği: Konuştuğumuz üst düzey Blackberry yetkilileri kendi platfromlarına uygulama geliştirecek yetenekleri desteklemeye hazır görünüyor. Açık kaynak destekli platformun yanısıra RIM, geliştiricilere sunacağı eğitim, etkinlikler ve tanıtım gücü ile destek olmaya hazırlanıyor.

RIM, Blackberry Devcon Europe'u düzenleyerek uzak ülkelerdeki geliştiricileri unutmadığını gösterdi ve bu etkinlikte Blackberry geliştiricilerini sahneye çağırmaktan çekinmedi. Blackberry'nin İstanbul'da da bir geliştirici etkinliği düzenlediğini ve önümüzdeki dönemde üniversitelere de uzanacağını paylaşmak gerekiyor.

Birebir görüştüğüm web platformundan sorumlu teknik yönetici Laurent Hasson da bu konuda oldukça davetkar konuştu ve Türkiye'ye gelme isteğini açıkça dile getirdi.

Sonuç: Kısaca özetlemek gerekirse Blackberry ve RIM şu anda kendini sahneye çıkarmak konusunda sıkıntı yaşıyor ama sanıldığından çok daha iyi bir noktada. Blackberry yeni ürünlerini doğru zamanda piyasaya sürebilir, yeni pazarlara daha hızla ürün sevkedebilir ve yazılım güncellemelerini başarıyla yaparsa pazar payını belirgin olarak arttırabilir.

Android tarafındaki cihaz kalabalığı ve uygulama kirliliği göz önüne alındığında tablet tarafında daha şanslı bir oyuncu görüyorum. Bazı geliştiriciler Blackberry-Android uygulama çaprazlamasının gelişmesini bekleyecek olsa da bu katalizör etkisi RIM'in uygulama geliştiricilerle olan ilişkisini kesinlikle daha ileri taşıyacak.

Yeni CEO'nun bu olumlu tabloyu nasıl yöneteceğini, 75 milyon kullanıcının ve geliştiricilerin geleceği nasıl şekillendireceğini merakla bekliyorum...

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.