Bu yazı önceki blog yazılarımdan biraz farklı olacak. Webrazzi okurlarıyla birlikte oluşturmayı düşünüyorum bu yazıyı. Bu konuda Londra merkezli dijital ajans SYZYGY de yardımcı olacak bize. Aslında adını okumakta zorlandığım SYZYGY'nin başlattığı bir hareket sayesinde oluşacak bu yazı.
SYZYGY geçen sene olduğu gibi bu sene de son bir yıl içerisinde internette gerçekleşen 20 olayı bir illüstrasyonda birleştirdi. Kreatif Direktör Peter Jaworowski tarafından çizilen illüstrasyonda 2011 yılında internet üzerinde gerçekleşen 20 olay gizlenmiş. Ajans, Twitter adresi üzerinden #20things etiketi ile tahminleri alıyor ve Çarşamba'dan itibaren çözülemeyen olaylar için ipuçları da yayınlayacak.
Tam boyutlu haline buradan erişebileceğiniz illüstrasyon ile ilgili tahminlerinizi yorum olarak paylaşın ve liste tamamlandığında 2011 yılının en önemli internet olaylarını birlikte listelemiş olalım!
Güncelleme: Bir adım atım ileri atalım ve Murat Sönmez’in yorumundan başlayarak illüstrasyonu çözelim.
1- 2010 Kasım’ında yayınlanmaya başlayan Wikileaks belgeleri birçok dengeyi sarstı. Julian Assange’ı bir anda dünya gündemine oturtan ve birçok diplomatik krize sebep olan Wikileaks belgeleri 2011 yılında internette en çok konuşulan konulardan biriydi.
2- Playstation oynayan V maskeli adamlar, PlayStation Network’ün (PSN), Anonymous tarafından hacklenmesini temsil ediyor. Nisan 2011’de Anonymous, PSN’e saldırmış ve servisin günlerce kapanmasına sebep olmuştu.
3- Duke Nukem Forever’ın 1996’da çıkan Duke Nukem 3D’nin devamı olarak, tam 15 yıl süren geliştirme sürecinin ardından, raflarda yerini alması da #20things arasında sağ alt köşedeki yerini buldu.
4- PlayStation oynanan kanepenin arkasındaki gözlük ve ısırılmış elma da herkesin tahmin edeceği gibi Steve Jobs’ı simgeliyor. Teknolojiyi algılama şeklimizi değiştiren Steve Jobs, 5 Ekim 2011’de aramızdan ayrılmıştı.
5- Mehmet Ali adlı okurumuzun dikkat çektiği hindiler ise bambaşka bir hikayeyi temsil ediyor. Google Kıdemli Başkan Yardımcısı Vic Gundotra, Microsoft-Nokia işbirliğini yorumladığı Twitter iletisinde, “İki hindi bir Kartal etmez” diyerek dikkatleri üzerine çekmişti. İllüstrasyondaki hindiler ve kartal bunu sembolize ediyor.
6- Sol altta yer alan çemberler de tabii ki Google Plus’ı temsil ediyor. Google’ın gerçek manadaki sosyal network atağı olan Google Plus dikkat çeken büyümesiyle Facebook’a rakip olmaya çalışıyor.
7- Casey Neistat tarafından bisiklet yolu dışında bisiklet sürdüğü için kendisine kesilen 50 dolarlık cezaya tepki olarak çekilen video da #20things arasında yerini aldı. Casey’nin çektiği video milyonlarca kişi tarafından izlendi.
8- Volkswagen’ın Star Wars temalı meşhur Super Bowl reklamı da listede yerini aldı. Minik Dart Vader’ın rol aldığı reklam filmi Youtube üzerinde 50 milyon kişi tarafından izlendi. 9- Listedeki bir başka Youtube fenomeni ise Nyan Cat. Japonca bir şarkı eşliğinde arkasında gökkuşağı bırakarak uçan Nyan Cat, 2011 yılında Facebook’ta en çok izlenen 5. video oldu.
10- İllüstrasyonu boydan boya geçen şerit ise Facebook Timeline’ı temsil ediyor. Facebook profilinizi daha kolay keşfedilebilir hale getiren Timeline, her Facebook yeniliğinde olduğu gibi kullanıcıların tepkisini ve ilgisini aynı anda çekmeyi başardı.
11- Dijital çağın en büyük mimarlarından Dennis Ritchie 12 Ekim 2011’de öldü. C programlama dilini ve Unix işletim sistemini yazan, kısaca dijital dünyanın temellerini atan Ritchie, #20things içinde önemli bir yere sahip.
12- Açık kaynak kod severlerin ilgiyle beklediği Ubuntu’nun yeni versiyonu, Oneilic-Ocelot sürümüyle Ekim 2011’de yayınlandı. Sağ alt taraftaki mini leopar bu olayı simgeliyor.
13- Mini leoparın hemen yanındaki ilginç yaratık (porsuk) da yine bir Youtube fenomeni. National Geographic Wild belgeselinin üzerine yapılan komik seslendirme ile Youtube’a yüklenen video 35 milyon kişi tarafından izlendi.
14- İnsanların Cuma gününe olan aşkından faydalanarak viral şöhretin sınırlarını zorlayan Rebecca Black de Friday adlı video klibiyle #20things listesinde yerini aldı. 15 yaşındaki viral şarkıcının videosu Youtube üzerinden dünya üzerindeki milyonlara ulaştı.
15- İllüstrasyonun sol alt köşesindeki tek gözlüklü, şapkalı yolcu ise ünlü hacker grubu LulzSec’i temsil ediyor. Kendine seçtiği büyük kurbanlarla adından söz ettiren grup CIA web sitesini hacklemişti. Operation AntiSec’e de dahil olan LulzSec Haziran 2011’de kendini lağvetme kararı aldı.
16- Hindilerin üzerinde olduğu yeşil gemi Green Peace’in yeni gemisi Rainbow Warrior III’ü simgeliyor. Toplulukların gücünden ilham alan organizasyon artık kendileri için özel olarak hazırlanmış gemileriyle eylemlerine devam edecek.
17- Dennis Ritchie’nin önündeki yapbozu andıran yapı Superbrothers: Sword & Sworcery EP adlı tablet oyununu simgeliyor. iPhone ve iPad için tasarlanan oyun kazandığı başarıyla #20things içindeki yerini almış.
18- Google, her sene olduğu gibi 2011 yılında da 1 Nisan'ı boş geçmedi. 1 Nisan 2011 günü Google'da arama yapan kullanıcılar, arama sonuçlarını Helvetica yerine, meşhur Comic Sans fontuyla görüntüledi.