ReadWriteWeb SAY Media Tarafından Satın Alındı

ReadWriteWeb SAY Media Tarafından Satın Alındı

İnternet girişimleri ve teknoloji konularında global blogları saymaya kalktığımızda ilk aklımıza gelen mecralardan biri olan ReadWriteWeb, SAY Media tarafından satın alındı. Richard MacManus tarafından 2003 yılında kurulan ReadWriteWeb, bu konudaki en eski yayınlardan biriydi.

Uzun süredir yayınını sürdüren ReadWriteWeb, bir şekilde hayatını sürdürse de seneler içerisinde kendisinden beklenen patlamayı yapamamıştı. Geçtiğimiz aylarda en önemli yazarlarından Sarah Perez'i TechCrunch'a kaptıran RWW, elinde çok sayıda blog ve internet sitesi bulunan ve ayda 500 milyon kişiye ulaşan San Francisco merkezli SAY Media tarafından satın alındı.

TechCrunch'ın paylaştığı bilgiye göre 5 milyon dolar civarında bir fiyatla satın alınan RWW, yaratabileceği etki ve ulaşabileceği potansiyel düşünüldüğünde hakettiği satış rakamını yakalamış diyemeyiz.

https://vimeo.com/video/33635675

TechCrunch, Mashable, Venturebeat, TheBusinessInsider gibi önemli kaynakların arasında biraz daha geri planda kalan ReadWriteWeb'in en büyük sıkıntısı yeniliklere yeterli hızda ayak uyduramaması ve gelir kanallarını zenginleştirememesiydi.

TechCrunch'tan sonra bir başka teknoloji blogunun bir medya şirketi tarafından satın alınması ise önemli noktaya işaret ediyor. Yıllardan beri sadece online reklamlarla yayıncılığın yapılamayacağı genel kanaat olarak kabul edilmişti. Ancak gelinen nokta gösteriyor ki reklam gelirine dayalı yayınlar bizzat online reklam ağından para kazanan medya şirketleri tarafından satın alınıyor. Bunun asıl sebebi ise içeriğin güçlü tutulmasını bizzat sağlamak ve stratejik yayınlara sahip olma isteği.

2011'de bu alanda yapılan en önemli satın almalara baktığımızda Huffington Post ve TechCrunch'ın AOL tarafından satın alınmasını görüyoruz. 2005'te Engadget'ın da sahibi olan Weblogs'u satın alan AOL, teknoloji yayıncılığı konusunda önemli bir köşe başını kapmış durumda. İnternet ve teknoloji şirketlerinin büyümesi göz önüne alındığında bu alandaki şirketlerin reklamlarının yayınlamak isteyeceği ilk mecralar şu anda AOL'in elinde diyebiliriz.

Geçtiğimiz haftalarda yer verdiğimiz ShiftDelete ile Nokta'nın görüşmelerini düşündüğümüzde ve çeşitli Webrazzi etkinliklerinde Nokta CEO'su Tümay Asena'nın bizzat dile getirdiği gibi, şirket konusunda belli bir otoriteye sahip olan yayıncıları satın alma fikrine sıcak bakabiliyor.

Dijital medyaya ve dolayısıyla içeriğe olan ilginin artması ile dünyada ve Türkiye'de benzer yatırım ve satın alma haberlerini almaya devam edeceğimizi düşünüyorum.

Hemen aklınıza gelen ilk sorunun Webrazzi olduğunu tahmin ediyorum, o yüzden soru işaretlerini kaldırayım. 2012 tahminleri ile ilgili yazımızda Devrim Demirel'in tahminine Arda Kutsal'ın verdiği cevapta olduğu gibi, şu anda böyle bir durum yok ve 2012 yılı içinde de olacağını sanmıyorum.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.