McAfee'nin 3. çeyrek güvenlik raporunda son 3 aylık dönem içerisinde yeni mobil zararlı yazılımların neredeyse tamamının Android’i hedef aldığını açıklanmıştı. Şimdi de Trend Micro Android'in nasıl bir tehdit altında olduğunu paylaştı.
Dünyanın önde gelen içerik güvenliği firmalarından Trend Micro'nun yapmış olduğu açıklama, Google Açık Kaynaklar Program Müdürü Chris DiBona’nın "Antivirüsçüler Sahtekar" çıkışına yanıt niteliği taşıyor. Türkiye'ye de gelen Trend Micro Güvenlik Araştırmaları ve İletişim Bölümü Direktörü Rik Ferguson'un ifade ettiğine göre Trend Labs ( Trend Micro’nun virüs ve güvenlik araştırma laboratuvarı) verileri, 2011 yılının ilk altı ayında Android'e yönelik tespit edilen zararlı yazılım sayısı yüzde 1410 oranında (yaklaşık 14 kat) arttığını gösteriyor.
Ferguson, dramatik olarak nitelendirdiği bu artışın sebeplerini, 2011 yılı başında Android platformlarına yönelik zararlı yazılım sayısının düşük olmasına ve Androidli cihaz sayısının 50 milyonu aşmasıyla siber suçluların bu platformu kendileri için önemli bir hedef olarak görmesine bağlıyor.
Trend Micro'nun hatırlatma niteliğindeki açıklaması Google'a "Android'e yönelik zararlı yazılımlar ve güvenlik şirketlerine çıkışmak yerine onlarla mücade et" mesajı veriyor. Zira genel olarak bağımsız Android uygulama mağazalarında ortaya çıkan bazı zararlı uygulamaların Android Market'e girmesi sonucunda somut adımlar atmak zorunda kalmıştı. Lookout da geçtiğimiz Ağustos ayında olumsuz bir rapor paylaşmıştı.
Dijital dünyada risklerin arttığı bir gerçek. Buna karşı kayıtsız kalmak, işin sonucuna katlanmayı gerektiriyor. Örneğin son Kaspersky Lab Spam Raporu Facebook üzerinden yapılan saldırıların yüzde 5 oranında arttığını ve bunun Facebook’u dolandırıcılık konusunda en popüler hedefler sıralamasında 5. sıradan 3. sıraya yükselttiğini gösteriyor.
Kaspersky Lab'ın dolandırıcıların geleneksel bankalara olan ilgisinin nasıl azaldığını* söylemesi de güvenlik tedbirleri arttıkça siber korsanların başka denizlere yelken açtığını kanıtlıyor.
*Tarihte ilk defa, 2011 3. Çeyrek Top 10 listesinde yalnızca iki banka tespit edilmiş.