Mobil cihazların da etkisiyle oyun pazarının hızla büyümesi, oyunun vakit geçirmenin ötesinde daha geniş kullanım alanlarına kavuşmaya başlaması ve bir de teknolojinin akıl almaz hızı bir araya geldiğinde bu sektör için gelecek son derece parlak görünüyor. İşin içine bir de inovasyon eklendiğinde ortaya gerçekten de son derece etkileyici sonuçlar çıkabiliyor.
4 genç Türk girişimcinin tamamen kendi öz sermayeleri ile başlattıkları Funrika adlı oyun şirketi bu anlamda son derece dikkat çekici. Alıştığımız oyun kavramının dışına çıkarak, son teknoloji ile kullanıcıların üç boyutlu avatarlarını kullanıp, oyuncuları oyunların başrolüne taşımayı hedefleyen Funrika, iStar platformu ile bu pazarda çok ilginç bir açılıma imza atmaya hazırlanıyor.
Hollywood'daki film stüdyolarının yanı sıra Electronic Arts, Sony ve Microsoft gibi pek çok önemli oyun stüdyosuna 3B teknolojisi sağlayan Image Metrics ile anlaşan Funrika, bu sayede oyuncuların gerçeğe çok yakın 3B avatarlarını oyunlara taşımalarına olanak veriyor.
Her oyuncunun bir yıldız olmasını sağlayacak iStar ise film kliplerinden, müzik videolarına, spor oyunlarından çocuklara yönelik yapımlara kadar farklı tematik kanalları ile oyuncuların sanal karakterini sahneye taşıyacak.
Cem Nahit Köne, Öykü Bilgiseren, Tufan Özdoğan ve Yücel Fakıoğlu tarafından kurulan Funrika, üç boyutlu avatarları oluşturmak için Image Metrics'in Portable You teknolojisini kullanıyor. Bu teknoloji ile oluşturulmuş sanal karakterler, iStar platformu üzerinde hazırlanmış oyunları oynayarak şöhret puanları kazanacak ve hem diğer oyuncularla rekabet, hem de ödüller için yarışacaklar.
Oyuncuların "rol aldıkları" sahnelerin klip görüntülerini sosyal medyada paylaşmak da mümkün olacak. Funrika'nın özel prodüksiyonlarının yanı sıra var olan dizi ve filmlerden 10 dakikaya kadar bölümlerin kullanılabileceği bu yapı özellikle ilginç. Örneğin kendi adıma Star Wars'un bazı sahnelerinde kendi üç boyutlu avatarımla boy göstermek oldukça keyifli olabilir :)
Kullanıcıların üç boyutlu avatarlarının oluşturulabilmesi için 1 adet fotoğraf yeterli olabiliyor. En iyi bir sonuç içinse 3 fotoğrafa gere var. Fotoğraflar yüklendikten sonra tek bir tıklama ile üç boyutlu avatar hazırlanabiliyor. Diğer önemli bir not ise birden fazla oyuncunun aynı
Oyuncular için iStar platformu üzerinden 3 boyutlu avatarlarını oluşturmak ve oyunları oynamak ücretsiz. Projenin gelir modelleri ise çeşitli. Cem Nahit Köne'nin aktardığı bilgilere göre öncelikli düşünülen gelir modeli reklam. Bu noktada özellikle oyun içi ürün yerleştirmelere büyük önem veriliyor. Bunun yanı sıra sponsor anlaşmaları ile oyun içi sanal ürün ve özellik satışları gelir modelleri arasında. Ayrıca iş modelinin farklı bölgelere taşınması ve bu bölgelerde lisans anlaşmaları yapılması mümkün. Son olarak Stars' Club ile abonelik usulü ile üyelere özel ve öncelikli içerikler sağlanması söz konusu olacak.
Kullanıcıların üç boyutlu avatarlarını gerçekçi bir şekilde ekrana taşımak söz konusu olunca akıllara çok daha farklı açılımlar da geliyor. Doğal olarak Funrika ekibi de bunu düşünmüş ve daha ileri aşamalarda kliplerde görünen ürün ve aksesuarların etkileşimli tanıtımları ve doğrudan satışlarını sağlayacak isTrendy adlı bir e-ticaret modeli de şimdiden hazırlanmış. Fakat henüz isTrendy'nin ne zaman devreye gireceği netleşmiş değil.
Bu çapta bir proje için mütevazi sayılabilecek 150 bin TL gibi bir giriş sermayesi ile yola çıkmış olan Funrika, ilk 6 ay içerisinde geri dönüşleri sağlamayı hedefliyor. Her ne kadar 6 ay ilk bakışta geri dönüş için kısa bir süre gibi görünse de proje doğru şekilde tanıtılabilirse kayda değer bir gelir üretmek veya devam etmeyi sağlayacak yeni kaynaklar üretebilmek için yeterli olabilir diye düşünüyorum.
iStar platformu halen geliştiriliyor ve kapalı Beta sürecinin Aralık ayında başlaması hedefleniyor. Kapalı beta sürecine katılım davetiye ile olacak ve tabi ki bu konuda da Webrazzi okurları için özel bir sürpriz de hazırlanıyor ;)
Kuruculardan Cem Nahit Köne proje ile ilgili şunları söylüyor.
Konsept ve iş modelinin çok farklı olduğunu ve kullanıcılara hiç tahmin etmedikleri bir deneyim yaşatacağımızı düşünüyoruz. Bu deneyimin kısa süreli olmaması için iş planımızda sürekli değişikliğe, yaratıcı yönümüzün tek düze kalmamasına gayret göstermemiz gerektiğini biliyoruz. Sonuçta modelimiz TV kanallarından pek farklı değil, yani ne yapıp ne edip izleyiciyi kendimize bağlamamız gerekiyor.
Benim son zamanlarda gördüğüm en heyecan verici yeni girişimlerden biri olan Furnika hakkında biraz daha fazla bilgi sahibi olmak için sayfadaki videoları izleyebilirsiniz.