Çin Bu Kez de Android Market'i Vuruyor

Çin'in Google ile süregelen çatışması bu kez Android Market'in engellenmesine sebep oldu. Erişime engellendiği görülen Market.Android.com kısa süre önce Baidu'nun attığı adımları akla getiriyor.

Facebook ve Twitter'ın erişilemez olduğu Çin'de Android Market'in erişilemez servisler arasına girmesi şaşırtıcı. Zira Çin'deki diğer Android uygulama marketlerine erişilebiliyor.

Çin'in yabancı sosyal ağlara pek imtiyaz göstermediği ve Google Plus'ın da engelli olduğu biliniyor ama Çin Hükümeti Android için (şimdiye kadar) kötü bir sinyal vermemişti.

Hali hazırda Çin'de onlarca üretici Androidli telefon ve tablet üreterek yerel ve global pazara sunuyor. Andoridli telefon sahibi Çin nüfusu göz önüne alındığında Çin'in Android'e kökten bir engelleme getirmesi zor görünüyor. Ama Android Market'e vurulan darbenin Google'a zarar vereceği biliniyor.

Bu noktada Baidu'nun Android temelli mobil işletim sistemiyle Google’ın yerini almak istediği aklımıza geliyor. Baidu’nun kurucusu Robin Li, Amazon gibi Android'i baştan yorumlayarak yeni bir işletim sistemini piyasaya sunacaklarını açıklamıştı. Baidu Amerikalı bilgisayar üreticisi Dell ile anlaşarak bu konudaki kararlılığını da göstermişti.

Elbette Baidu'nun Çin hükümetiyle ortak çalıştığını kesin olarak söylemek mümkün değil. Ancak ülkemizde de rastladığımız gibi yasal prosedürlere ters düşen yabancı bir servisin şikayet üzerine engellenmiş olması mümkün olabilir. App Store aynı akıbete uğrar mı bilinmez ama her ay 1 milyar uygulama App Store’dan indiriliyor ve bu Apple'ın kasasına ciddi bir gelir getiriyor. Android Market, App Store kadar ücretli içerik açısından zengin ve karlı olmasa da söz konusu engelleme Google için pazar kaybının habercisi niteliğinde.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.