4 Ekim 2011: Apple için Kritik Bir Tarih

9 Ocak 2007, 9 Haziran 2008, 8 Haziran 2009 ve 7 Haziran 2010. Bu tarihler iPhone devriminin sahneye çıkış tarihleri. Bir yenisi ise 4 Ekim 2011 olacak. Apple'ın 4 Ekim'deki etkinliğinde açılış konuşmasında Steve Jobs'u sahnede göremeyeceğimiz, fakat yeni nesil iPhone'un tanıtılacağı 4 Ekim 2011 tarihi Apple için oldukça önemli bir gün olacak. Bu yazıyı okuyanların "Ne bakımdan tarihi bir gündür?" diyeceğini sanmıyorum ama biraz açıklama yapmak istedim..

4 Ekim Apple'ın yeni CEO olan Tim Cook için de önemli ama bu yazı direkt Cook'a değil, daha çok Apple'a dair bir yazı. Zaten Jobs'tan başka hiç bir CEO Apple'ın adının önüne geçemeyeceğine inananlardanım.

4 Ekim ve Sonrası

Teknoloji dünyası merakla yeni iPhone'u ya da iPhone modellerini bekliyor. Yazılıp çizilenlerin geçerliliği net değil. Ya harika bir ürünle daha tanışacağız, ya da hayal kırıklığına uğratmasa da, beklentilerin altında bir iPhone karşımıza çıkacak.

Beklentilerin altında bir iPhone, Apple için sıkıntı demek. Hisse fiyatları Cook'un sunumuna da bağlı olarak ciddi düşüş yaşayabilir. Tabii hisse fiyatlarını etkileyecek bir başka nokta daha var, ucuz iPhonelar. Daha uygun fiyatlı iPhonelar, 4 Ekim'in beklentilerin altında geçmesi durumunda Apple'ı mali açıdan kurtaran adım olabilir.

Tabii Apple'ın B planıyla 4 Ekim'i kurtarması durumunda iPhone'un artık prestijli bir ürün olmaktan uzak kaldığını söyleyen HTC Amerika Başkanı Martin Fichter yeniden mikrofonu eline alabilir. Etkileyici bir iPhone daha görmemiz durumunda Fitcher'in konuşacağını pek sanmıyorum.

Kötü senaryolarda faturayı Cook'a kesenler de olacaktır, ancak bunun pek adilane olacağını düşünmüyorum. Cook'u ürün nedeniyle suçlamak, Jobs'un CEO olduğu dönemde iPhone'un üretim ve tasarım sürecine karışmadığı gibi saçma bir iddiaya bulaşmak olur. Kısa vadede karşılaşılacak sorunlar ve yükselişler için de Cook'u iyi değerlendirmek gerekiyor.

4 Ekim tarihi Apple adına yeni bir sürecin başlangıcı. Apple, Steve Jobs tarafından sıradışı bir şekilde evrenin en değerli şirketi konumuna getirilmişti. Bakalım 4 Ekim'de Elma'nın fiyatı ne olacak..

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.