Facebook F8'de Web Dünyasını Sarsabilir: Oku. İzle. Dinle.

Facebook F8'de Web Dünyasını Sarsabilir: Oku. İzle. Dinle.

Çin hariç, tüm dünyayı online ortamda birbirine bağlayan Facebook F8'de önemli yenilikler açıklamaya hazırlanıyor. Gelen bilgilere göre bu seneki büyük geliştiriciler toplantısının sloganı: 'Oku. İzle. Dinle.' olacak. Yani Facebook içerik olayını ciddiye almaya başlıyor.

Sondan başlayalım. Dinle, Facebook kullanıcılarının müzik dinleyebileceği bir geleceğe işaret ediyor. Bu konuda Facebook'un Spotify ve bir kaç iş ortağı ile çalıştığı çoktandır konuşuluyor. Son haberler bu yeniliğin video ve film yayıncılarını da hesaba katacağını göstermişti. Bu da İzle'yi açıklıyor. Netflix bu konuda adı geçen önemli bir isim.

İlk sıradaki Oku ise şimdiye kadar en ciddi adımlardan biri gibi geliyor bana. İnternetteki içeriği gayri resmi bir şekilde kendi içine çeken Facebook, bu kez işi kaynağından bağlamaya hazırlanıyor. Evet, haber sitelerini ve online medyayı Facebook'ta takip etmekten bahsediyorum. Bu konuda Yahoo gibi büyük yayıncılardan bahsedilirken, Forbes'un verdiği isimler dikkat çekici; CNN, Washington Post ve  The Daily. NY Times ise şimdilik geride durmayı tercih etmiş. (Hafızam beni yanılmıyorsa NY Times'da geçirilen süre Facebook'un yükselişe geçtiği dönemde azımsanmayacak şekilde azalmıştı.)

Facebook'ta bir şeyler okumak gerçekten bilgiye erişimin değişim odak noktasını değiştirebilir. Haber okuma ihtiyacımızı nasıl karşılayacağımızı sorgularken sosyal etkinin varlığından ve olması gerektiğinden söz etmiştim ama başlı başına bir sosyal ağda bu ihtiyaca karşılık bulabileceğimizi düşünmemiştim. Evet, bir Facebook bunu yapabilir. Haberleri küçük bir düğmenin altına ustaca saklayarak hem bilgiye gerçek kaynağından ulaşmamızı hem de arkadaşlarımızın bu konu odağında neler düşündüğünü bize sunabilir. Ben bunu ne kadar kabul ederim bilmiyorum ama çoğunluğa daha kolay gelen ve açıkçası devrimsel bir çıkış olacağını söyleyebilirim.

Facebook'un yorum eklentisini medya sitelerinde kullandırmak istemesi, son çıkarılan abonelik özelliği ile Zuckerberg ve ekibinin henüz dışarıya yansımamış fikirleri bizi Facebook'tan dünyaya bağlayabilir. İyi organize edilirse bu yenilik bilgi yükümüzü azaltabilir. Diğer yandan bizi sürekli aynı sitede kalma rutinliğine sürükleyerek can sıkıcı da olabilir. Facebook'un rekabet kurallarını ezip geçecek olması ise ayrıca tartışılması gereken bir konu.

Google'ın Flipboard rakibi olacağı söylenen Propeller adlı bir haber okuma uygulaması çıkaracağından bahsedilirken, Facebook'un haber kaynaklarını kendi içine almaya başlaması arama motoru devi için yeni bir soruyu akıllara getiriyor: Facebook, Google'ın yerini alabilir mi?

Bu konuda akıl yürütmeler yapmaya devam edebilirim ama Facebook'u bir galaksi olarak adlandırmak için biraz daha beklemek istiyorum.

Son olarak Facebok'ın dürtme (poke) düğmesini sekme altına gizlemiş olmasını Facebook'un gereksiz uyaranlardan kaçınmaya başladığına yorduğumu da paylaşayım.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.