Yüz milyonlarca kullanıcısına internet üzerinden görüşme yapma imkanı sağlayan Skype'ın CEO'su Tony Bates yayınladığı bir blog yazısı ile grup mesajlaşma servisi olan GroupMe'yi satın alacaklarını duyurdu. Aynı haber GroupMe'nin blog'unda da doğrulandı.
Microsoft'un 8,5 milyar dolar karşılığında bünyesine katacağı Skype, bu süreç devam ederken GroupMe satın alması ile ileriye dönük planlarını harekete geçirmeye başladı bile. Grup mesajlaşma pazarının son dönemde iyice hareketlenmiş olması, Skype'ın da henüz yaklaşık 1 yıllık geçmişe sahip olan GroupMe'yi satın alarak Google, Facebook ve Apple gibi devlere karşı elini güçlendirmeye yönlendirdi.
GroupMe satın almasının Skype'a kaça mal olacağı resmi olarak açıklanmasa da, AllThingsD'nin "konuya yakın kaynaklardan" aldığı bilgiye göre anlaşmanın değeri 85 milyon dolar olacak.
Şimdiye kadar 11 milyon doların biraz üzerinde yatırım almış olan GroupMe ile ilgili olarak yayınladığı basın bülteninde Skype; metin tabanlı iletişim ve kullanıcıların bağlanma, konum ve fotoğraf paylaşma gibi konularda önemli avantajlar sağlayacağına değinildi. Çok yakın zamanda Xbox 360 ve Windows Phone'lara entegre olması beklenen Skype bu satın alma ile birlikte yeteneklerini de arttırmayı hedefliyor.
Bir yandan Google'ın Huddle atağı, diğer yandan Facebook Messenger ve tabi ki Apple iMessage metin bazlı mobil iletişimin son dönemin en önemli gelişmeleri. Bu rakipler karşısında tek başına zorlanabilecek olan genç GroupMe için daha büyük bir firmanın kanatları altına girmek oldukça mantıklı görünüyor. Facebook Beluga'yı satın alarak, Google ise Disco ile yatırım çeken bu alana ilgi duyduğunu göstermişti.
Diğer yandan Skype ve Microsoft tarafından bu rakiplere karşı iletişim kanallarını zenginleştirmek son derece önemli. Kullanıcıların iletişim için farklı yöntemleri bir arada kullanma tercihi, bu alanda faaliyet gösteren Skype gibi firmalara da daha geniş yelpazede hizmetler sunmayı neredeyse bir zorunluluk haline getiriyor. Örneğin Facebook bu zenginliği sağlayabilmek için Skype ile iş birliğine giderek görüntülü sohbet sunmaya başlamış olması da bu amaca hizmet ediyor.
Uzun vadede kullanıcı beklentilerini karşılayabilmek adına tüm bu rakiplerle farklı platformda ve farklı şekillerde rekabet edebilmek için gerçekleşen GroupMe satın alması stratejik ve oldukça önemli bir karar gibi görünüyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap