Sina Afra ile Markafoni'nin Hedeflerini Konuştuk [Röportaj + İnfografik]

Sina Afra ile Markafoni'nin Hedeflerini Konuştuk [Röportaj + İnfografik]

Naspers satın alması sonrası Markafoni'nin nasıl bir yol izleyeceği merak ediliyordu. Dün Sina Afra'nın blogunda yayınladığı infografik, hem şirketin durumu hakkında son güncel sayılar hem de hedeflerin öğrenilmesi açısından önemliydi.

Aslında eskiye nazaran çok yeni hedefler belirlenmemiş olsa da Markafoni'nin şu ana kadar gerçekleştirdiği büyüme ve bundan sonra şirketin nasıl konumlanacağı hakkında yeni bilgiler ortaya çıktı.

Biz de bu bilgileri doğrulamak ve daha fazlası için Markafoni CEO'su Sina Afra'ya birkaç soru ilettik ve önemli yanıtlar aldık. Bu yazı içerisinde soru ve yanıtlara birebir yer vermeyeceğim ancak bize aktarılan önemli bilgileri infografikteki verilerle harmanlayarak aktaracağım.

Ayrıca yazının sonunda Markafoni infografiğini bulabilirsiniz.

İlk önce yayınlanan infografikten başlayacak olursak artık Markafoni, MIH / Naspers grubunun Türkiye'deki e-ticaret grubunun adı. Markafoni markası bildiğimiz haliyle bir özel alışveriş kulubü olsa da artık kendisini 5 şirketle Türkiye'nin lider e-ticaret grubu olarak tanımlıyor. Bu şirketler Markafoni, Markafonicity, Zizigo, Grupfoni ve aralarında en çok dikkat çeken Ucuzu.com. Ucuzu.com, en basit haliyle Türkiye pazarında uzun süredir benzerleri olan bir fiyat karşılaştırma servisi.

WayBack'in arşivine baktığımız Ucuzu.com'un geçmişi 2006 yılına kadar uzanıyor. Ancak sitenin altında 2004 ibaresi bulunuyor ve hakkımızda sayfasında servisin Türkiye ile birlikte 5 ülkedeki operasyonu görünüyor. Sina Afra'dan öğrendiğimiz şekliyle Ucuzu.com, Naspers grubundan bir şirket ve onların yapılanması doğrultusunda Markafoni grubunun bir parçası olmuş ve Ucuzu.com'u başka şirketler de takip edecekmiş.

İnfografikte ilgi çeken bir diğer nokta ise paylaşılan büyüme rakamları; buna göre Markafoni'nin 2010 yılında %700 büyüdüğü bilgisi paylaşılıyor. Bu hızlı büyüme rakamlarının bu yıl ve 2012'de nasıl şekilleneceğini Sina Bey'e sorduğumuzda, 2012 yılında özel alışveriş kulübü olarak Markafoni'nin %200, diğer şirketler dahil Markafoni grubunun %350 büyümesini beklediklerini öğrendik. Daha önce şirketin 2011'in ilk yarısında %350 büyüme kaydettiğini paylaşmıştık, yıllardır katlanarak büyüyen Markafoni'nin 2012'deki büyüme hedefleri, bir anlamda e-ticaret alanında gidilecek çok yolun ve boş alanın olduğunun da göstergesi olarak kabul edilebilir.

Bilindiği üzere Markafoni şu anda Türkiye dışında 3 ülkede daha faaliyet gösteriyor, bunlar Avustralya, Yunanistan ve Ukrayna. İnfografikte verilen bilgiye göre bu ülkelere çok yakında Polonya da eklenecek ve bunun arkasından 8 ülkede daha Markafoni operasyonu kurulacak. Sina Afra'ya bu konuyu sorduğumuzda ise muhtemelen 2012 başında 13 ülkede olacaklarını ve Polonya'da ilk defa Markafoni markasını kullanarak piyasaya çıkacaklarını aktarıyor.

Markafoni'nin yurtdışında ilk kez kendi markasını kullanarak çıkacak olması şirketin küresel marka olma hedefi için büyük önem arz ediyor. 2012 başında 13 ülkede olma hedefi bana biraz fazla hızlı gelse de şirketin 4 ülkeye yayılırken edindiği deneyimin burada işleri önemli şekilde hızlandıracağı belli.

İnfografikteki diğer rakamlara baktığımızda ise Markafoni'nin 32 bin metre karelik alana yayılan lojistik tesisiyle ve comScore Haziran 2011 sonuçlarına dayandırdığı aylık 12 milyon ziyaret ve 198 milyon sayfa gösterimiyle lider özel alışveriş kulübü olduğu bilgisi paylaşılmış.

Üye sayıları konusunda ise Sina Afra'nın aktardığına göre Markafoni'nin şu anda 3.5 milyon üyesi bulunuyor ve sene sonunda bu rakamın 4.2 ila 4.5 milyon civarında olacağı düşünülüyor. Artık yeni üye alımının önceliklerinde olmadığını belirten Sina Afra, yine de başka bir özel alışveriş kulübünün daha fazla üyeye sahip olmadığını düşündüğünü ekliyor.

İnfografiğe göre aylık 500 bin adet ürün satışı gerçekleştiren Markafoni'nin 2012 yılında hızlı büyümesini sürdüreceği ortada.

İnsanlar Türkiye Hakkında Bir Yazı Bekliyormuş

Geçtiğimiz haftalarda Business Insider'da yayınlanan bir makalesiyle dikkatleri Türkiye pazarına çeken Sina Afra, bu yazının ardından 500'e yakın mail, tweet ve facebook mesajının geldiğini aktardı. Ve sanki insanların Türkiye hakkında bir yazı beklediğini dile getirdi.

Son olarak kendisine bir süredir Amerika'da girişimlerin yöneldiği halka arzın Markafoni için veya Türkiye'deki diğer internet şirketleri için bir seçenek olup olmadığını sorduğumuzda "Bence şu an Türkiye'de halka arz bir opsiyon. Ancak Markafoni bunu düşünmüyor ama düşünenler olduğuna eminim" yanıtını veriyor.

2010 yılında hızlı bir büyüme gösteren Türkiye e-ticaret pazarı, 2011 yılında satın almalarla yeniden şekillendi. Gittigidiyor'un Ebay'e satışı, Markafoni'nin çoğunluk hissesinin Naspers'a devri ve son olarak Trendyol'un Kleiner Perkins'ten aldığı yatırım tüm dikkatlerin buraya yönelmesine sebep oldu.

Ancak belki de farkında olunmayan nokta, bu bahsettiğimiz 3 şirketin de Türkiye'deki büyümelerini tamamlamak üzere oldukları ve bundan sonra Türkiye pazarında bir yer kapmak isteyen yatırımcıların girmek için yeni girişimler arayacak olması. Halen boş alanların bulunduğu Türkiye e-ticaret pazarı, bu üç şirketin başarılarıyla dikkatleri üzerine çekti. Şimdi yapılması gereken bu ilginin doğru şekilde yönlendirilmesi ve yeni markaların hayata geçirilmesi olacaktır.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.