Patentlerin Saldırısı!

Teknoloji dünyasını biraz olsun yakından takip ediyorsanız bugüne dek en azından birkaç kez devlerin patent savaşlarına şahit olmuşsunuzdur. Eğer kaçırdıysanız şu infografik teknoloji dünyasında (bundan yaklaşık 1 yıl öncesinde) kimin kime hangi patent yüzünden suçladığını oldukça güzel bir şekilde ortaya koyuyor.

Patent savaşlarının büyük kısmı mahkeme salonlarında gerçekleşse de zaman zaman çatışmaların "sokaklara" taştığı da oluyor. Bu kez tartışmaların kapalı kapılar dışına ulaşmasının sebebi Google oldu. Firmanın hukuk departmanın başındaki isim David Drummond imzalı bir blog yazısında Google, Microsoft ve Apple'ı Android'le mücadele edebilmek için patentleri kötüye kullanmakla suçladı ve ağır bir dille eleştirdi.

Her fırsatta birbirlerinin "boğazlarına sarılan" Microsoft ve Apple'ın "aynı yatağa girmesinin" sebebini Android'in yükselişini durdurmak olduğunu söyleyen Drummond, bu firmaların şu anda Android'i yok etmek için patentleri bir silah olarak kullandıklarını söyledi.

Fakat Drummond'un uzun blog yazısındaki bir nokta Microsoft'un eline koz verdi ve ne olduysa ondan sonra oldu…

Drummond, yazısında Novell'e ait eski patentleri Microsoft ve Apple'ın da bulunduğu grubun sadece Google'ın sahip olmaması için satın aldığını söyledi. Drummond'a göre bu sayede Google'ın ücretsiz olarak dağıttığı Android'in 15 dolarlık lisans bedeline sahip olması ve Windows Phone 7'den bile daha pahallıya gelmesi sağlanmaya çalışılıyor.

Drummond'un blog yazısından yaklaşık 2 saat sonra Microsoft'un baş hukuk danışmanı ve hukuk departmanının kıdemli başkan yardımcısı Brad Smith Twitter üzerinden konuya cevap verdi:

Bu tweet belki tek başına çok ses getirmeyebilirdi. Ama Drummond'u asıl zora sokan Microsoft'un kurumsal ilişkiler başkan yardımcısı Frank X. Shaw'un gönderdiği tweet oldu:

Tweet'in içerisinde Google hukuk danışmanlarından Kent Walker'ın söz konusu patent için Google'ın teklif vermeyi düşünmediğine dair bir e-posta mesajının ekran görüntüsü bulunuyor:

Böylece patentlerin saldırısında ilk raunt Microsoft'un üstünlüğü ile bitmiş gibi görünüyor. Hamle sırası Google'da… Bekliyoruz :)

Bu arada tüm bu gürültüde biraz gözden kaçtı ama Google'a sürpriz de Zynga'dan geldi. Zynga, Brezilya'da kendi oyunlarını kullandığı gerekçesiyle Vostu Games'e dava açtı. Oyunlar Google'a ait Orkut üzerinde yer aldığı için Zynga, Google'ın da bu davaya dahil olmasını sağladı. Mahkeme sonucuna göre Orkut, Vostu Games'e ait 4 oyunu site üzerinden 48 saat içerisinde kaldırmak zorunda yoksa para cezası uygulanacak.

Tam da Google+ ve oyunlar konusu gündemdeyken Google'a yatırımcısı olduğu Zynga'dan gelen bu sürpriz, arama devinin canını bir kez daha sıkacak gibi görünüyor…

Görsel Kaynak: SlashGear

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.