App Store'dan 15 Milyarıncı Uygulama İndirildi

App Store'dan 15 Milyarıncı Uygulama İndirildi

Apple yayınladığı basın bülteni ile App Store'dan 15 milyarıncı uygulamanın indirildiğini duyurdu. Dünya üzerinde 200 milyon iPhone, iPad ve iPod touch'un ulaştığı App Store'da 425 binden fazla uygulama bulunuyor. Geçtiğimiz hafta açıklanan rakamlara göre App Store'daki iPad uygulamaları da 100 bini geçmişti, bültende bu sayı tekrarlanarak kesinleşti.

3 yıl önce açılan App Store, iPhone'a sağladığı devrimsel nitelikteki yenilile mobil cihaz kullanım alışkanlıklarını yeniden şekillenmesine sebep olmuştu. Mobil cihazların belki de kaderini değiştiren App Store'ın, diğer işletim sistemleri için geliştirilen versiyonları da kısa süre içinde yerlerini aldılar. Uygulama sayılarına baktığımızda her ne kadar Android Market'in istatistikleri hızla yükseliyor gibi görünse de farklı kanallar ve uygulamaların birden çok versiyonlarının bulunması yüzünden kesin bir Android uygulama sayısına ulaşmak mümkün değil.

200 milyon iOS kullanıcısına 20 kategoride uygulama sunan servis, geçtiğimiz ay gerçekleşen WWDC'de paylaşılan rakamlara göre uygulama geliştiricilere şimdiye kadar 2.5 milyar dolar kazandırmış. Mobil uygulama geliştiren şirketlerin de bir anda önünün açılmasına sebep olan App Store, mobil sektörün değişmesine de yol açmıştı.

Bilişim sektöründe şimdiden iyi bir yer edinen mobil uygulama şirketlerinin, gelecekte çok daha önemli yerlere geleceklerine şüphe yok. Özellikle Amerika'da sık sık gördüğümüz yetenek satın almalarının yakında bu alanda çok daha sık raslanacağı görülüyor. Bugünün küçük-orta büyüklükteki mobil uygulama şirketlerinin önümüzdeki yıllarda birer yazılım devi şirkete dönüşmemesi için gerçekten hiçbir sebep yok.

Apple, Google, Microsoft, Nokia ve RIM'in bu alanda hizmet veren şirketlerle sıkı ilişkiler kurmaya çalıştığı biliniyor. En yakın örneğe bakacak olursak geçtiğimiz yıl Nokia, geçtiğimiz ay ise RIM İstanbul'da gerçekleştirdiği geliştirici toplantılarla, mobil uygulama geliştiren büyük-küçük şirketlerle yakın ilişkiler kurmaya çalıştıklarını biliyoruz.

HTML5 her ne kadar mobil uygulama ekosistemini tehdit eder gibi görünse de, native uygulamaların büyümesini engelleyemeyeceğini düşünüyorum.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.