Facebook Seattle'da Ne Yapıyor?

Google+ başarılı bir çıkışla Facebook'un adını biraz arka plana itti ama Zuckerberg'in sosyal ağında yenilikler bitmiyor. Reuters'in haberine göre Facebook önümüzdeki hafta oldukça önemli bir çalışmayı gün yüzüne çıkaracak. Peki nedir büyük yenilik?

Reuters'in aktardığına göre Zuckerberg, detaylara girmeden sadece 40 kişilik bir ekibin söz konusu proje için Seattle'da çalıştığını söylüyor. Facebook'un merkez binası Palo Alto'da, Seattle'da nereden çıktı diyebilirsiniz.

Facebook'un Seattle'da bir satış ofisi var ama bizim için önemli olan Facebook Seattle. Bu ofisin resmi bir açıklaması olmasa da daha önce m.facebook.com ve touch.facebook.com'u optimize eden ekibin burada çalıştığı biliniyor. Bu da gözümüzü mobile dönük gelişmelere çeviriyor.

TechCrunch bir süre önce aktardığı Facebook'un HTML5 ile yeniden yapılandırılacağından bahsetmişti ve Reuters'in haberinden sonra bu fikrini tekrarladı. Facebook'un mobile çok önem veriyor olması ve mobil deneyimi güçlendirmek için XHP ile daha esnek, standart bir arayüz sunmaya hazırlanması da HTML5 tabanlı Facebook ihtimalini güçlendiriyor.

Diğer bir ihtimal olarak Facebook'un iPad uygulaması üzerinde durulabilir ama gelen bilgiler pek de öyle olmadığını gösteriyor. Büyük projenin iPad uygulaması olmamasını güçlendiren iki sebep daha var. Birincisi Blackberry'nin Playbook için Facebook uygulamasını açıklamış olması ve WebOS tabanlı Facebook tablet uygulamasının ortaya çıkması.

İkincisi ise Facebook'un Apple ile olan ilişkisi. Son olarak online müzik konusunda Apple ile yolu kesişecek olan Facebook, Ping'in Facebook etkisiyle büyümesine izin vermemişti. Bu sebeple Apple'a tablet ile bağlı kalmayacağını düşünmek zor değil. Yine de Facebook'un bir iPad uygulaması çıkaracağı yönünde bilgiler geliyor ama bunun büyük proje olarak açıklanması pek mümkün görünmüyor. Facebook telefon olayında olduğu gibi yine bir tarafa değil, genele ulaşan bir şey yapmak istiyor.

ABD'de akıllı telefon satışlarının çok özellikli (featured dedikleri) telefonların satışını 2011 itibariyle geçmesi bekleniyor ama asıl bomba tablet satışlarının dizüstü bilgisayar satışlarını geçmesiyle patlayacak. Şu anda 250 bin aktif mobil kullanıcıyı hedefleyen Facebook'un o vakit kaç kullanıcıya ulaşacağını tahmin etmek pek kolay değil..

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.