Facebook'un henüz el atmadığı iki büyük alandan biri müzik, diğeri ise e-ticaret. Aslında fırsat dünyası ile e-ticarete adım attı ancak bunu genel e-ticaret bağlamında şimdilik göz ardı ediyorum. Facebook Müzik için ise geri sayım başladı.
Yıl sonunda 1 milyar kullanıcıya ulaşmayı hedefleyen sosyal ağ devinin online müzik piyasasını yakından ilgilendiren planları yavaş yavaş ortaya çıkıyor. Hali hazırda Facebook.com/Music üzerinden kullanıcılarının müzik zevkine dair bilgi toplayan Facebook, Om Malik'in aktardığına göre, kısaca F8 olarak adlandırılan Facebook Geliştiriciler Konferansı'nda direksiyonu Apple'a doğru kırmaya hazırlanıyor.
Facebook'un Spotify ile yakın ilişkide olduğu konuşulurken ciddi bir ortaklığın tohumları yeşermeye başlamıştı. Bulut tabanlı bir müzik servisi için hazırlıklarını sürdüren Facebook, el attığı işte rakip tanımıyor ve muhtemelen Spotify'i satın alarak Google Müzik ile arasındaki rekabeti de başlamadan bitirecek.
Om Malik, bu yeni servisinde de diğerleri gibi Facebook 'un tasarım ve işleyiş disiplinine uygun şekilde sessizce (!) hayatımıza gireceğini söylüyor. Sitenin sol kısmında yer alan bir müzik menüsü, bu menünün içinde hizmete detaylar ( içerikler ve özellikler), arkadaşlarımızın aktiviteleri, bildirimler vs.. Müzik çalara ait kontrol menüsü ise sağ alt kısımda yer alan Facebook Sohbet'in yanında yer alacak.
fMusic vs iTunes
Facebook, Ağustos 2011'de müzik odaklı bir konferans ile sırlarını ortaya döktüğünde Apple ile arasındaki bombanın fitilini de ateşlemiş olacak. Çünkü iPod Apple'ın ilk mucizevi cihazıydı ve iTunes'a yani internetin en büyük online müzik katologuna göbekten bağlıydı. Apple'ın ceplerini şişiren iTunes, sosyal bir etkiyle Ping adında vücut bulduğunda ise Facebook'tan darbe yemişti.
Apple şu sıralarda bulut tabanlı müzik servisinin son parçalarını topluyor. Yeni servisin nasıl yol alacağı tam olarak bilinmese de Facebook'un, parça satmak yerine uzun süreli bir abonelik modeli ile dijital müzik dünyasının yeni şeklini çizebileceğini düşünüyorum. Facebook gibi bir etkileşim dünyasında kimin müziği kimden saklanabilir ki?
Dokunulamayan ama her cihazdan ulaşabilen bir şeyi satmak yerine çok düşük bedeller karşılığında kiralama yoluna gitmek, herkesin belli bir ücreti cebinden çıkarmasını sağlayacağı için bana uygulanabilir geliyor, en azından Facebook için. Apple aynı şeyi tekrarlasa da iTunes kan kaybedecek, taa ki Facebook aşırı büyümenin sancılarını çekmeye başlayıncaya kadar.
Google Müzik'e fazla girmedim çünkü Google Buzz'da olduğu gibi Google Müzik'te de 'insan' öğesi eksik.