Facebook'un Halka Arz Değeri 100 Milyar Dolar Olur mu?

Facebook'un Halka Arz Değeri 100 Milyar Dolar Olur mu?

600 milyonun üzerindeki kullanıcı sayısıyla dijital bir altın madeni olarak görülmeye başlanan Facebook'un halka arzı için artık geri sayıma başlanmış durumda. CNBC'nin haberine göre çalışanlarının ellerinde bulundurdukları şirket hisselerinin bağımsız yatırımcılara satmalarına engel getiren Facebook, tam anlamıyla bir halka arz stratejisi uygulamaya başladı. Çünkü Facebook'un beklentileri büyük… Hem de gerçekten çok büyük.

Tahminlere göre halka açıldığında Facebook'un değeri 100 milyar doları aşabilir. Peki Facebook, halka arz olduğunda 23 milyar dolar değerlemeye ulaşan Google'ın 4 katının üzerine çıkabilmesi gerçekçi mi? LinkedIn'in halka açılmasının ardından değerinin 9 milyar dolara yaklaşması, Groupon'un 15-20 milyar dolar arasında bir değerle halka arz edileceği tahminleri ile birlikte değerlendirildiğinde Facebook'un bu rakama ulaşması sürpriz olmayacak gibi görünüyor.

Yakın zamanda 50 milyar dolar üzerinden yatırım almış olan Facebook'un değerinin ikinci el hisse pazarında 70 milyar dolarlar seviyesine ulaşmış olması da 100 milyar doları daha gerçekçi gösteren diğer veriler.

O zaman asıl soru şu; Facebook'un halka arzı ne zaman gerçekleşecek? Anlaşılan o ki beklenenden daha biraz daha erken...

ABD yasalarına göre 500'ün üzerinde yatırımcısı olan sermaye şirketleri, halka arzı gerçekleşmemiş bile olsa yılın her çeyreğinde aynı hisseleri borsada işlem gören firmalar gibi finansal raporlarını açıklamak zorunda. Tahminlere göre Facebook bu yıl sona ermeden 500 yatırımcının üzerine çıkacak. Bu durumda 2012'nin Mayıs başında ilk finansal tablolarını da yayınlamak zorunda kalacak.

Facebook doğal olarak bu tabloları halka açıldıktan sonra yayınlamak istiyor. Bu yüzden firma için 2012'in ilk çeyreği içerisinde borsaya açılması son derece muhtemel. Yani daha önceki tahminlerde belirtilen Nisan veya Mayıs ayı hedefi ise biraz daha erkene alınabilir. Bu durumda Facebook'un COO'su Sheryl Sandberg'in tarih açıklamadığı ama "kaçınılmaz" olarak nitelendirdiği halka arzının en geç Mart ayında gerçekleşmesi neredeyse kesin gibi…

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.