comScore İlk Video Metrix Türkiye Raporunu Yayınladı: Facebook'ta Youtube'dan Daha Fazla Video İzliyoruz!

comScore İlk Video Metrix Türkiye Raporunu Yayınladı: Facebook'ta Youtube'dan Daha Fazla Video İzliyoruz!

comScore Video MetrixcomScore'un video ölçüm hizmeti Video Metrix'in Türkiye'ye dair ilk raporu yayınlandı. Rapora göre Türkiye'nin en çok video izlenen sitesi Facebook. İkinci sırada ise Google siteleri var.

ABD'de 4 yıl önce hizmet vermeye başlayan Video Metrix, internette izlenen videoların ölçümünü yapıyor ve Türkiye pazarına yönelik ilk raporunu yayınladı. İlk Video Metrix Türkiye raporu, bu yılın Şubat ayında 20.2 milyon tekil izleyicinin 3 milyar video izlediğini gösteriyor.

Oldukça önemli bir veri ortaya koyan rapora göre Şubat ayında Facebook'ta 17 milyona yakın kişi yaklaşık 800 milyon video izlemiş. Bu da kişi başı aylık ortalama 46.6 video anlamına geliyor.

comScore Videometrix

Şubat ayında Google Siteleri 15.4 milyon tekil izleyici çekerek 690 milyon video görüntülemiş ve Facebook'un ardından gelmiş. 2,5 yıllık erişim engelinin ardından geçtiğimiz yıl sonunda yayına açılan Youtube, görünüşe göre eski formunu koruyamamış.

Video Metrix Türkiye raporunda 3. sırada yer alan isim Orange tarafından satın alınan Dailymotion. Yaklaşık 15 milyon kişi Dailymotion.com'da 167 milyondan fazla video izlemiş.

4. sırada ilk Türk video portalı olarak Nokta Medya yer alıyor. İzlesene ile Facebook'un paylaşım etkisinden faydalanan Nokta, 7 milyondan fazla Türk internet kullanıcısına ulaşmış ve 43.6 milyon video görüntülemiş.

Nokta'nın ardından gelen Mynet, Vidivodo, Yahoo, Timsah, Zapkolik ve Haber365 ise toplamda 114 milyon civarında gösterim yapmış.

Online Videolar Gençlere Hitap Ediyor

Şubat 2011’de Türk internet kullanıcılarının %89’unun online video izlediğini gösteren rapor, ay boyunca kişi başına 144 video ve toplam 14.8 saat izlenme süresine ulaşıldığını ortaya koyuyor ve bir anlamda bu alana yapılan yatırımların nasıl karşılanacağını gösteriyor.

comScore Video Metrix sayesinde 15-24 yaş aralığındaki erkeklerin her birinin 200 videoyu ortalama 20.8 saat süresince izlediğini, kadınların ise sadece 122.5 videoya ortalama 12 saat ayırdığını gösteriyor. 55 yaş üstü kadınlar online videoya en az ilgi gösteren kitleyi oluşturuyor. Bu grup 8.4 saatte kişi başına 91.1 video izliyor.

Webrazzi Summit'e de katılan comScore Avrupa Kıdemli Başkan Yardımcısı Mike Read, Türkiye'nin online pazardaki potansiyeline işaret ederken, halen video endüstrisinin emekleme seviyesinde olduğunu söylüyor. Sektörün uzun süreli profesyonel yayınlara geçiş yapması gerektiğini söyleyen Read, aslında bugün bahsettiğimiz noktaya değiniyor.

Söz konusu verilerin pazarın durumunu görmemiz açısından oldukça değerli olduğunu tekrarlayalım ve bu alanda yabancı girişimlerin Türkiye pazarına ilgi göstereceğini de hatırlatalım.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.