YouTube Yasağı Kalktı Ama Ne Zamana Kadar?

YouTube Yasağı Kalktı Ama Ne Zamana Kadar?

Birkaç gündür gündemde açıldı, açılacak, açılıyor şeklinde yer alan YouTube haberleri sonunda aydınlığa kavuştu ve 2,5 yıldır erişimi engelli olan YouTube'a Türkiye internet kullanıcıları tekrar ulaşabilir oldu.

Almanya merkezli International Licencing Service isimli şirketin sitede yer alan Atatürk'e hakaret içeren videolarda kullanılan görüntülerin hak sahibi olduğunu bildirmesi ve lisans uyarınca bu videoların YouTube'dan kaldırılmasını talep etmesi üzerine söz konusu videolar siteden kaldırıldı.

Bunun üzerine engellemeye konu olan içeriklerin siteden kaldırıldığı ilgili makamlara bildirildi ve bugüne kadar görmediğimiz türden bir hızla yasak haftasonu olmasına rağmen başlatılan iletişim trafiği ile kaldırıldı.

Bugün erişimi açılmış olan ve sorunsuzca girilebilen YouTube sanıyorum ki bilgisayarların ayrılmaz parçası olan DNS'lerin ve Türkiye trafiği tavan yapmış proxy sitelerinin de pabucunun dama atılmasına sebep olacak.

Peki bu durum ne zamana kadar sürer, YouTube tekrar engellenir mi?

Bu tür engellemeler elbette tekrarlanabilir. Çünkü tedbir amacıyla gerçekleştirilen engellemelere eğer YouTube geri dönüş yapıp yine içeriği kaldırdığını bildirmez ya da içeriği kaldırmamakla ilgili ısrarcı olursa, benzer bir durum tekrar yaşanabilir.

Ama kişisel fikrim bundan sonra bu tür uzun soluklu bir engellemenin söz konusu olmayacağı yönünde.

Neden derseniz, çünkü artık bu işleri öğrendik... Hangi sitenin ne tür içerikler yayınladığı, bu içeriklerin nasıl yayınlandığı, engellemenin teknik detayları gibi konular artık bırakın yasal mercileri, halk tarafından bile biliniyor. Bu yüzden eskiden olduğu aylar hatta yıllar süren bir YouTube engellemesi olmayacaktır. Ama geçtiğimiz günlerde yaşadığımız birkaç gün süren Vimeo engellemesi türünden sorunların tekrarlanabileceğini düşünüyorum. Ama bu konuda da YouTube'un daha doğrusu Google'ın biraz daha hassas olacağını düşünüyorum.

Demek istediğim şudur ki, YouTube sanıyorum bundan sonra Türk makamlarıyla çok daha iletişime açık olacaktır hatta Türkiye'ye özel diğer ülkelerde yaptığı gibi lokal bir çözüme dahi gidebilir. Bu yüzden de olası bir yeniden engellemede ipleri bu sefer daha sıkı tutup, 2,5 yıl önce yaşanan olayı tekrar yaşamak istemeyecektir.

YouTube açıldığına göre girişimcilere de gün doğdu!

Son olarak YouTube'un erişiminin açılmasından dolayı şirketin son derece başarılı çalışan ve neredeyse tüm dünyanın kullandığı API'lerine de ulaşıp, video tabanlı projeleri kolaylıkla hayata geçirebileceğinizi hatırlatmış olayım. Yukarıda bahsettiğim gibi düşük ihtimalle de olsa, kısa sürecek de olsa tekrar bir engelleme olabilir. Ama yine de bu olasılıkları düşünüp imkanlardan uzak kalmaya gerek yok.

Girişimciler bence YouTube API'lerini şimdiden değerlendirmeye başlamalılar ve servisin nimetlerinden faydalanmaya başlamalılar.

Sözü daha fazla uzatmayayım. YouTube artık açık, unuttuğunuz eski dostla tekrar kaynaşabilirsiniz. ;)

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.