Açıklama: Digital Stratejist Nurettin Özdoğan’ın bu yazısı konuk yazar olarak Webrazzi’de yayınlanmıştır.Arkamızda 828 metre yüksekliğinde dünyanın en yüksek binası Burj Khalife... Solumuzda dünyanın en büyük alışveriş merkezi Dubai Mall. Dünyanın en büyük fıskiyesi Dubai Fountain’in müzikal şölenini izliyoruz. Yüzlerce miletten binlerce insanın ortak özelliği bu şöleni akıllı telefonlarıyla video’ya çekip Facebook’ta paylaşmak ya da Tweet atmak diyebiliriz. YoungCEOClub’tan 9 genc girisimci Dubai’deyiz. Kaldığımız otel Dubai İnternet City’nin tam ortasında.Webrazzi’de Fırat’ın Groupon’un Birleşik Arap Emirlikleri’ne girişini anlatan yazısını okuduktan sonra başta Birleşik Arap Emirlikleri olmak üzere Ortadoğu ile daha detaylı bilgiyi Webrazzi okuyucularıyla paylaşmak istedim.Önce demografik özelliklere bakalım. Birleşik Arap Emirlikleri’nin yaklaşık 5 milyon kadar nufusu var. Bunun 3.5 milyon’u Hindistan, Pakistan ve Bangladeş’li insanlar oluşturuyor. Tahmin ettiğiniz gibi bu nüfus emek iş gücünü sağlayan nüfusu gösteriyor. Yerli Arap nüfüsu toplam nüfusun sadece yaklaşık %8’i.Dünyadaki en yüksek nufusa oranla expat sayısı Birleşik Arap Emirlikleri’nde. Nüfusun %5’i İngiliz ve Amerikan. Özellikle Dubai Ortadoğu, Asya ve Afrika’ya açılan kapı olması sebebiyle büyük bir ticaret üssü. Dahası birçok global şirketin Ortadoğu ve Afrika merkezleri burada. Dolayısıyla dünyanın en çok para kazanan expat yöneticileri de burada. Haliyle şehir yaşamı da expat’lere göre hazırlanmış.
Kupon kültürü yıllardır alışageldiği için, fırsat siteleri hızla büyüdü. En son Fırat’ın da belirttiği gibi Groupon da bu pazara girdi. Groupon’dan önce gonabit.com ve cobone.com yerini pekiştirmişti. Yeni haber ise Groupon'dan sonra Living Social'ın da pazara giriyor olması!İşin ilginç tarafı Dubai merkezli girişimler, sadece Birleşik Arap Emirlikleri’ne hizmet vermiyor, ortak dil Arapça ve İngilizce olduğu için bölgeye de hizmet vermekte. Yani oyun alanınınız sadece 5 milyon nufuslu (Kimine göre 1.5 milyon!) Birleşik Arap Emirlikleri ile kalmıyor, Suudi Arabistan, Katar, Kuveyt, Lübnan, Ürdün, Mısır, Umman, Bahreyn gibi ülkelere de hizmet veriyorsunuz.
Peki, fiziksel mal satımında durum ne? Ülkenin en başarılı girişimi olarak gösterilen, BAE’nin Sahibinden.com’u olan dubizzle.com. İki ingiliz girişimcinin Dubai’de başlattığı girişim, şu an 14 Arap ülkesine hizmet veriyor. Arap ülkelerinin HepsiBurada'sı ise Souq.com. Henüz dikey e-ticaret siteleri hem girişimciler hem de tüketiciler tarafından keşfedilmemiş, girişimcilerin daha zamanı var diye düşünüyor.Ya private shopping siteleri? Sukar.com bölgenin en büyük private shopping sitesi. Arkasındaki girişimci ise Almanya’da büyümüş 1984’lü bir Türk olan Saygın Yalçın. Saygın Yalçın, Meksika ve Amerika’da öğrenim gördükten sonra Almanya’ya dönmüş. Yakın arkadaşı Rusya’nın en büyük private shopping sitesi Kupivip.com’u kurduktan sonra kendisi kupivip.com’a tedarik sağlayan bir girişim başlatmış. Geçen 1 yıllık süreçte e-ticareti kavrama şansı bulmuş. Arkadaşının önerisiyle Dubai merkezli Sukar.com fikrini hayata geçirmiş.Dubai’de belirli bir fizibilite çalışması yaptıktan sonra, Saygın Yalçın aralarında Markafoni ve Kupivip gibi girişimlerin yatırımcısı olan Klaus Hommels ve Oliver Jung’i ikna edip ilk yatırımını almış. Ardından Trendyol’un yatırımcısı Tiger Global ve Ortadoğu’nun en büyük internet grubu Cabbar Internet Group’u da yatırım yapmasını sağlamış.Mayıs 2010’da kurulan Sukar.com şu anda 500 bin üyeye ulaşmış ve 70 çalışanı bulunmakta. Dubai merkezli girişimin Newyork’ta tedarik ofisi var. Ayda 150 kampanya çıkan şirket, şu ana kadar 600 markayla çalışmış.Sukar.com öyle bir ses getirmiş ki, kurucusu Saygın Yalçın BAE’nin ünlü dergisi Ahlan’da ülkenin en parlayan isimlerini bulunduran Ahlan Hot 100 listesine girmeyi başarmış. :)İnternet sektörü geleneksel ticaret yapan girişimcilerin de ilgisini çekiyor. Bizi orada ağırlayan DEİK BAE İş Konseyi Başkanı Serhan Erol ise BAE’nin en büyük mermer ticareti şirketlerinden olan aile şirketinin başında. Ancak Serhan Erol’un yeni yatırımlarının internet üzerine olduğunu belirtmem, farklı sektörlerden girişimcilerin bölgedeki internet pazarına olan ilgisine dair sizlere bir ipucu verecektir.Bölgede rating rekorları kıran milli dizilerimiz Kurtlar Vadisi, Ezel, Aşk-ı Memnu, Gümüş gibi dizilerin açtığı yoldan devam etmek gerekiyor. Dubai Internet City ve 828 metrelik Burj Khalife’nin üst katları Türk internet girişimcilerine göz kırpıyor...