Blogspot'a Erişim Engellendi!

Google'ın popüler blog servisi blogspot/blogger'a, aynı 2008'de olduğu gibi yeniden erişim engellendi. Digiturk, bir kez daha üzerinden yasadışı Lig TV yayını yapılmasını sebep göstererek, Diyarbakır 5. Asliye Ceza mahkemesine yaptığı başvuruyla Blogspot.com ve tüm alt alanlarındaki bloglara erişimi engelletti.

Dün su yüzüne çıkmaya başlayan karar Superonline'ın Twitter hesabından duyuruldu* ve Superonline'ın sitesinden durum kullanıcılara bildirildi. Yapılan açıklamada Google'ın Blogspot dışındaki diğer servislerinin de bu engellemeden zarar görebileceği paylaşılmış. Bugün ise ne Twitter hesabında ne de Superonline'ın internet sitesinde bu açıklamanın bulunmaması ise şaşırtıcı...

Şimdilik TTNET ve diğer servis sağlayacılarda engelleme kararı uygulanmıyor ancak saatlerin sayılı olduğu ortada. Biraz önce Digiturk'ün gönderdiği ve Dipnot.tv'de yayınlanan basın açıklamasının tamamını aşağıda paylaşıyoruz.

“Tüm kamuoyunun bildiği üzere Digiturk, Türkiye Futbol Federasyonu’nun  yaptığı ihale neticesinde yıllık 321 milyon dolar ödeyerek süper toto süper ligi maç yayın haklarını almıştır.

Yayın hakları Digiturk’e ve Lig TV’ye ait olan maçlar, bazı internet siteleri  tarafından  kanunlar hiçe sayılarak yayınlanmaktadır.

Kanunların kurumumuza yüklediği bütün yükümlülükler eksiksiz yerine getirilip içerik ve yer sağlayıcılar defalarca uyarılmasına rağmen internetten illegal yayın yapılmasına son verilmemiştir.

Son çare olarak yüce Türk mahkemelerine başvurulup  illegal yayınları yapan sitelerin verdiği zararın durdurulması talep edilmiştir. Mahkeme yasal olarak her şeyin yapıldığını ve ihlalin hala durdurulmadığını tespit ederek bu sitelere erişimin engellenmesi kararı vermiştir. Bu kararın uygulanması ile  birlikte blogspot’ta bazı bloglar’a da erişimde problemler ortaya çıkmış olup, bu  problemlerin tek sorumlusu uyarıldığı halde illegal içerikleri yapan sitelerin yayınını ısrarla durdurmayan Google ve Blogspot’tur.

Halkımızdan almış olduğumuz destekle Türk futboluna yaptığımız yatırımlarla birlikte, illegal maç yayınlayan kişi yada kişilerle mücadelemiz devam edecektir.

Kamuoyuna saygılarımızla sunulur.”

Anlayacağınız üzere Digiturk yasadışı yayınları engellemek için kime neye zarar vereceğini çok da umursamadan hareket etmeye devam ediyor ve suçu karşı tarafa yıkıyor. Google tarafında ise aynı YouTube olayında olduğu gibi mahkeme kararı çıkıncaya kadar sorunu çözmeye yönelik yeterli adımlar atılmayarak, böyle kararların çıkmasına meydan bırakılıyor.

Geçmişe dönecek olursak 2008 yılında da taraflar birebir aynı kavgayı yapmıştı. O zaman Arda Kutsal'ın yazısında sorduğu 3 soru aslında bugünde geçerliliğini koruyor. Öyleyse aynı soruları tekrar sorabiliriz:

Şimdi çok açık biçimde ve son derece iyi niyetle merakımdan dolayı Digiturk’e soruyorum.

1. Açılan davada yasal olmayan içerik barındıran alt alan adlarına erişimin engellenmesi mi istendi, yoksa tüm Blogger.com ve Blogspot.com’a mı?

2. Google yetkilileri ile uzlaşmaya varılamayan bir görüşme oldu mu? Eğer olduysa Google: “Uzlaşma teklifinizi kabul etmiyoruz, korsan yayına devam edeceğiz” ? – Sanırım bu soruma Google tarafından da cevap verilebilir.

ve gerçekten cevabını en merak ettiğim soru:

3. Dava neden Diyarbakır’da açıldı? Neden İstanbul mahkemeleri tercih edilmedi?

Türk internet sektörünün her gün büyüdüğünden ve mesafe katettiğinden söz ederken hala böyle kararların çıkıyor olması gerçekten can sıkıcı. Umarız taraflar bir orta yol bulur ve blogspot/blogger'a erişim kısa süre içinde tekrar sağlanabilir.

* Kaynak: Zoban - Friendfeed

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.