Facebook Yeni Beğen Düğmesi ile Kendini mi Baltalıyor?

Facebook Yeni Beğen Düğmesi ile Kendini mi Baltalıyor?

Facebook'un Social Graph altayapısına temel olan 'beğen' butonu artık 'paylaş' butonu oldu. Henüz profillere yansıyan yenilik, Facebook tarafından bir test çalışması olarak açıklansa da durum pek öyle görünmüyor.

Facebook'un yaptığı değişikliğe bağlı olarak artık beğen butonuna tıkladığınızda Facebook profilinizde tek satırlık bir yazı yerine resimli bir bağlantı paylaşmış olacaksanız. Tıpkı paylaş butonu ile paylaşım yapmış gibi, ama daha hızlı ve pek farkında olmadan.

Sanal dünyada etkileşimi arttıran en önemli gelişmelerden biri paylaş butonları olmuştu. Facebook gibi Twitter ve Google da kendilerine has bir şekilde bu trendi takip etmişti. Şimdi kuralları değiştiren yine Facebook olacak gibi.

Facebook Begen

Hatırlatmak gerekirse Temmuz 2010'da 500 milyon üyeye ulaşan Facebook'un aynı ay başındaki istatistiği her gün 65 milyon kullanıcının Facebook beğen butonunu kullandığını gösteriyordu. Yani internet ağı içinde yeni bir ağ olmak niyetindeki Facebook için beğen butonu oldukça önem taşıyor.

Söz konusu yeniliğe Facebook açısından baktığımızda, Facebook'un dışarıya daha fazla trafik gönderen bir adres olacağı açıkça görülüyor. Site sahiplerinin işene gelecek olan yenilik, üyeler tarafında ise beğen butonuna karşı daha çekingen bir tavır başlatacağını düşünüyorum. Bir paylaşım kirliliği ile karşılaşılması son derece olası.

Bu yeniliğin social graph kullanım oranına etkisi ve Facebook 'u sadece trafik odaklı kullanmak isteyenlerin yapacakları ise ayrı bir tartışma konusu.

Şimdilik Facebook bu güncellemeye test çalışması diyor ve paylaş butonunun işlevselliğini sürdürdüğünden bahsediyor ancak bunu denemiş olmak dahi bende gerçek bir yenilik izlenimi uyandırıyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.