Apple'ın Mart Etkinliği ve Yeni MacBook Pro'larda Bizi Bekleyenler

Apple'ın Mart Etkinliği ve Yeni MacBook Pro'larda Bizi Bekleyenler

Steve Jobs'un sağlığının kötüye gittiği hakkında çıkan haberlerin arkasından, Apple'ın ürünlerinde yapacağı geliştirmelere dair pek çok söylenti haber sitelerinde ve teknoloji bloglarında yer aldı. Bu haberlerden bir derleme yaparak mantıklı olanlara yer vermek istedim.

Apple, 2 Mart'ta bir etkinlik yapacak genel kanıya göre bu etkinlikte iPad 2'nin duyurusu yapılacak. Yeni iPad'in sahip olacağı yeni donanım ve özellikler hakkında zaten pekçok şey yazıldı çizildi. Bizim büyük ihtimalle olacak dediğimiz yenilikler ise iPhone 4'lerle hayatımıza giren Retina Display, ön kamera, A4 işlemcisinin daha gelişmiş bir versiyonu ve son olarak biraz uzak ihtimal gibi görünse de NFC teknolojisini desteklemesi olarak sayabiliriz.

Pek çok farklı kanaldan gelen bir diğer söylenti ise yarın Apple'ın Macbook Pro serisinde yenileme yapacağı yönünde. MacRumors ile başlayan daha sonrasında AppleInsider ve Boy Genius Report'unda Apple içindeki kaynaklarından aktardığına göre Steve Jobs'un 56. doğum gününde şirket MacBook Pro'ları yenileme kararı almış.

Yeni MacBook Pro'larda Intel'in yeni Sandry Bridge teknolojili işlemcileri kullanılacağı söyleniyor. Intel'in de önceki gün işlemci fiyatlarını yenilemesi, söylentiye daha da ciddi bakılmasına neden oldu.

Perşembe günü duyurulacak bir diğer Intel teknolojisi ise şirketin uzun yıllardır üzerinde çalıştığı Light Peak (yüksek hızlı veri transfer teknolojisi) teknolojisi oldu. Light Peak'in ilk kez Apple Macbook Pro'larda kullanılacağı söyleniyor. Saniyede 10 Gigabayt veri transferi sağlanabilen teknolojinin potansiyel olarak 100 Gigabayta kadar yükseltilebileceği biliniyor. Intel 2009'daki ilk demoyu Mac OS X yüklü bir bilgisayarda gerçekleştirmişti. Aşağıda demonun videosunu izleyebilirsiniz.

https://www.youtube.com/watch?v=khPx1dEIPnA?fs=1&hl=en_US&rel=0

Light Peak optik bir kablo üzerinden birden fazla protokolü destekleyebildiği için yakın gelecekte USB, SATA, HDMI, VGA gibi veri yollarını ortadan kaldırabileceği söyleniyor. Aynı zamanda kasa içinde de kullanılabilecek teknoloji sayesinde masaüstü cihazlardaki kablo hezeyanından kurtulunacağı gibi ciddi performans arttırımı da sağlanabilir. Konuyu araştırırken Donanım Haber'de yayınlanmış detaylı bir incelemeye rastladım, konuya ilgi duyanların okumasını tavsiye ederim.

Apple'ın disketi kaldırarak ilk USB'yi bilgisayarlarında kullandığını düşünürsek, Light Peak'i ilk olarak kullanması aslında süpriz bir haber değil. Bu teknolojinin bilgisayarlarda ne derece bir performans artırımı sağlayacağı ise asıl merak edilen konu.

Tabi ki bunların hepsinin sadece birilerinin şirket içindeki kaynaklardan kulaklara gelen bilgiler olduğunu unutmamak gerekiyor. Yine de Apple hakkındaki bu gibi söylentilerin genelde doğru çıktığını unutmamak gerekiyor.

Güncelleme: Mac4Ever.com'da yeni MacBook Pro'nun görüntüleri ile yeni modelin teknik detay listesi yayınlandı. En düşük MacBook Pro i5 işlemci taşırken tüm modellerde LightPeak veri yolu kullanılmış. Ancak adı ThunderBold olarak değiştirilmiş. Resimlerde detayları görebilirsiniz.

Görsel Kaynak: MacRumors, Mac4Ever

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.