Türkiye ve Dünyada NFC Teknolojisi ve Mobil Ödeme

Türkiye ve Dünyada NFC Teknolojisi ve Mobil Ödeme

NFC - Yakın Saha İletişimiNFC (Near Field Communication), bir kaç santimetre mesafede elektromanyetik dalga iletişimini temel alan bir teknoloji ve gelecekte adını sıkça duyacağımız mobil ödeme sistemlerinin altyapısını oluşturuyor.

Yakın saha iletişimi olarak anılan bu teknolojide Türkiye ve dünyadaki gelişmeleri bir araya getirerek bizi nasıl bir geleceğin beklediğini değerlendirmek istedim.

NFC Nedir?

Öncelikle biraz NFC'den biraz bahsedersem sanırım konuyu daha iyi açıklayabilirim. NFC'yi, temassız ödeme olarak ele aldığımızda bu teknolojinin şu anda çeşitli örneklerle ülkemizde de kullanıldığını söyleyebiliriz.

NFC ile veri aktarımı yapılabilmesi mobil internet sayesinde daha geniş bir bakış açısı kazandırıyor. NFC'nin mobil cihazlarla birleşimi de konuyu daha ileri bir noktaya taşıyor ve mobil ödemenin geleceğini tanımlıyor.

Avea, NFC Sim Kart İle Cihaz Bağımsız Hizmet Veriyor

Avea NFC Sim KartNFC'nin mobil cihaz tarafında NFC uyumlu telefonlar ile yaygınlaşacağı düşünülürken Aralık ayı başında Paris’te düzenlenen Cartes Fuarı‘nda tanıtılan Avea'nın NFC Sim Kartı bu bakışı bir bakıma tarihe karıştırdı. Dünyada ilk kabul edilen bu yenilik, sim karta eklenen özel NFC modülü sayesinde cihaz modelinden bağımsız olarak yakın alan ileşimini dolayısıyla mobil ödemeler yapmamızı sağlıyor.

Şu anda Garanti Bankası ortaklığında sunulan NFC Sim Kart'ı kullanabileceğiniz Türkiye'de 40 bine yakın MasterCard PayPass noktası, dünya çapında ise 265 bin temassız POS (tap&go™) noktası bulunuyor.

Avea'nın Ar-ge ürünü olan NFC Sim Kart cihaz bağımsız(istisnalar dışında) çalışsa da bu yeniliğin tüm dünyayı saracağını söylemek zor. NFC destekli telefon konusunda başta dünyanın en büyük telefon üretici Nokia olmak üzere önde gelen üreticiler çeşitli çalışmalar yapıyor ve kendi ürünlerini piyasaya sunmaya hazırlanıyor. Eğer bu üreticiler kendi ödeme kanalına uyumlu NFC okuyucuları yaygınlaştırabilirse ibre NFC Sim Kart'ın aleyhine dönebilir.

Turkcell, T10 ve iPhone'lara NFC Özelliğini Getiriyor

iCarte iPhone TurkcellTurkcell de bu alandaki çalışmalarını sürdüren operatörlerden. Kendi markasıyla T10 adlı akıllı teleofonu piyasaya sunan Turkcell, yakın zamanda T10'un NFC destekli modellerini piyasaya sunacak. NFC konusundaki çalışmaları hakkında bilgi istediğim Turkcell, gelecek modellerde NFC özelliğinin olacağını ve T10’larını daha önce satın almış kişilerin de ek bir çözümle NFC desteğinden faydalanabileceğini paylaştı.

Turkcell geçtiğimiz günlerde de Visa Europe ve Yapı Kredi iş birliğiyle iPhone kullanıcıları için geliştirilen mobil ödeme çözümü iCarte’ı tüketicilere sundu. Buna göre Turkcell abonesi olan Yapı Kredi müşterileri, Wireless Dynamics'in geliştirdiği Square benzeri bir aksesuar kullanarak, iPhone’ları ile temassız ödeme yapabilecek.

NFC özellikli iCarte aksesuarını aldıktan sonra tek yapılması gereken App Store’dan “iCarte için Visa Mobil” uygulamasını indirmek ve 42 bin temassız satış noktasında iPhone'u temassız okuyucuya yaklaştırmak olacak. Visa bu konuyu bir bülten ile kamuoyuna duyurdu ve Türkiye'nin Avrupa'da bu alandaki ilk adımı attığını paylaştı.

Turkcell'den aldığımız bir bilgi de şirketin NFC ve diğer temasız çözümler için Visa-Mastercard, bankalar, telefon ve SIM üreticileri ile birlikte çalıştığı yönünde. Şu anda 34 milyon civarında mobil abonesi olan Turkcell,  hizmetlerinin tüm banka ve servis sağlayıcılara açık bir platform olacağını iletirken, NFC tabanlı her türlü çözümü destekleyecek şekilde hazırlandığını da paylaştı. Bunun yanısıra SIM tabanlı çözümlerle de ilgilenildiğini kendilerinden öğrendik.

Son çeyrek sonuçlarına göre servis gelirlerini %31.7 oranında arttıran Vodafone Türkiye'nin NFC üzerine yapmış olduğu çalışmalar konusunda henüz bir bilgi alamadık.

Türkiye'de son yeniliklerden biri de Visa'nın NFC özelliğini microSD karta eklemesi(görsel) oldu. Telefon ve operatör bağımsız NFC özelliğine sahip olmayı sağlayacak bu özellik de Türkiye'de Visa tarafından sunulan ve gelecek hakkında bilgi veren yeniliklerden biri olacak.

Dünyada NFC Çalışmaları: Google, Apple, Nokia ...

NFC tarafında Google'dan resmi adım bir süre önce geldi. Nexus S'in NFC destekli olması bir avantaj ancak henüz kullanım alanları haberlere konu olmadı. Google'ın bu alandaki amacı ödemelerde Google Checkout'u kullanmak ve online dünya ile gerçek dünya arasındaki nakit akışını birbirine bağlamak. Android 2.3 tabanlı Nexus S'in  NFC desteğini uygulamaya döken aşağıdaki video bu konuda çalışma yapmak isteyenlere fikir verebilir.

Google'ın en büyük rakibi Apple tarafında ise yayınlanan Bloomberg raporu önemli bilgiler paylaşmıştı. 5. nesil iPhone ve 2. nesil iPad için kullanılması beklenen NFC desteği, Apple'ın elindeki iTunes kozuyla daha fazla önem taşıyor. Apple'ın NFC destekli cihazlarına iTunes'u kullanarak daha rahat bir kullanım alanı bulacağını söylemek mümkün. ABD'de araç müzik çalarlarının genellikle iPod uyumlu olması gibi iTunes ödeme noktalarının hızla yaygınlaşacağını öngörmek sanırım yanlış olmaz.

Telefon üreticilerine baktığımızda Samsung'un Google ile başlattığı yeniliği sürdürmesi muhtemel görünüyor. Nokia tarafında ise C7'ye yerleştirilen NFC yongasının bu yıl yeni cihazlarla birlikte kullanıma geçmesi bekleniyor. Diğer üreticilerin de zamanla bu alana eğileceğine şüphe yok.

Peki Ya Facebook?

Eğer hakkındaki telefon dedikoduları gerçekleşirse Facebook'un NFC üzerinden mobil ödeme dünyasına girmesi de son derece olağan. Facebook oyun ve uygulamalarında kullanılmaya başlanan Facebook Kredileri, Temmuz 2011'de yapılacak yeniliklerle Facebook için çok önemli bir noktaya çıkacak. ABD'de fiziksel kart şeklinde de satılan Facebook Kredileri'nin 3. parti online kanallarla paylaşılması, NFC destekli bir Facebook telefonu ile bizi çok ileri bir sosyal mobil alışveriş dünyasına sürükleyebilir. Dolayısıyla bu oyunun içinde Facebook'un da yeri olduğunu düşünmek gerekiyor.

NFC'nin Geleceği

NFC üzerine önemli konumda yer alan Watchdata giderek küçülen elektronik devrelerin ileride karşımıza daha bütünleşik ürünler çıkacarağını ve NFC'nin bir standart haline geleceğini açıkça gösteriyor. Örneğin otomobil anahtarlarının NFC özellikli üretilmesi de yakın zamanda karşımıza çıkacak ürünlerden. Zamanla NFC özellikli yüzük ya da bileklikler ile para ve bilgi transferi yapabilmek geleceğe dair benim aklıma gelenler arasında.

Intuit'in GoPayment sistemi ve Sage'in mobil ödeme çözümü de şu anda yaygınlaşmayı bekleyen alternatifler arasında.

NFC'nin kullanım alanlarının değişiklik göstermesi bir yandan tüketicileri ilgilendirirken diğer yandan bankalar, operatörler, cihaz üreticileri ve online mecralar arasında önemli bir finansal rekabet yaratacak. Dolayısıyla satış metodları ve katma değerli servisler ile NFC'nin birlikteliği gelecekte farklı şekillerde karşımıza çıkacak. Bu durumun tüketici tarafında doğuracağı sonuçları ise zamanla göreceğiz.

Kumbaralarınızı hemen çöpe atmanızı söyleyemem ancak  bu sistemin potansiyelini göz önünde bulundurarak, Türkiye'de dünyada NFC konusundaki gelişmeleri şu adreslerden takip etmenizi önerebilirim; InnovaBankNear Field Communications WorldContactless World.

Görsel Kaynak: Ti.mo

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.