Web 2.0 Expo NY'un Kısa Özeti

Geçtiğimiz hafta New York'da gerçekleştirilen Web 2.0 Expo ile ilgili sunumları ve videoları sizler için inceledim ve özellikle kısıtlı zamanı olanlar için bir özet çıkardım.

Sarah B. Nelson (Hot Studio)

Kullanıcı arayüzlerinin önemine yönelik yaptığı konuşmada, en çok dikkat çeken  cümle "çok çalışma, zekice çalış!" gibi görünüyor. Kafanızdaki fikri direkt olarak yazılımcı ve tasarımcıya anlatmak yerine çizimler yapmanın önemi vurgulanmış.

Whitney Hess Sunumunda 4 tavsiyesi olmuş.

  • Müşterilerin sana ulaşmasını kolaylaştır.
  • İsteklerini kaydet ve önceliklendir.
  • Problemlerin ana sabeplerini keşfet.
  • Sürekli müşteri ile temas halinde ol.

Crazyegg sitesini de irdeleyen Whitney Hess, sitenizde nereye kimlerin tıkladığını ve hangi kaynaktan gelerek tıkladığını gösteren ısı haritalarının önemini aktarmış. Bu site benim de oldukça ilgimi çekti. Google Analytics bu kadar kapsamlı göstermiyordu diye tahmin ediyorum.

Kullanılabilirliğin önemini vurgulayan Whitney Hess, openhallway, usabilla, fivesecondtest, remoteusability, plainframe, usertesting gibi sitelerin de incelenmesini önerilmiş.

Michael Lazerow (BuddyMedia)

Facebook'un artık en büyük pazarlama kanalı olduğunu düşünen M. Lazerow'un tavsiyeleri şu şekilde:

  • Müşteriye seçme şansı verin!
  • Sorular sorun!
  • Fan kazanmak için mevcut müşterilerinize mevcut kanallardan ulaşın. (E-posta, TV, kendi siteniz...)
  • Tek bir sayfanız olsun fakat farklı dilleri de destekleyin.
  • Fanlara özel içeriklerle bağ kurun.
  • Müşterilerinize kolay paylaşılabilen içerikler sunun.
  • Bayram ve etkinlik zamanlarında müşterinize dokunun

David Kaneda (Sencha)

Sunumunda jqtouch ve sencha ile ilgili bilgiler vermiş, bu siteleri incelemekte fayda var.

Eric Skiff (drop.io), Sam Lessin (drop.io)

Bilişim dünyasının farklı bir boyut kazandığından bahsedilen sunum, oldukça ilginç görünüyor. 10 yıl önceki iş yapış modellerinin artık değiştiğini vurgulayan ikili, artık her alanda tak-çalıştır yapılar olduğunu aktarmışlar. Sunumda artık bir işin binlerce parçaya bölündüğünü ve sadece parçaların birbirlerine bağlanması ile asıl işe odaklanılması gerektiği vurgulanmış. İkili verdikleri örneklerle de bunu pekiştirmişler.

Open Source Hardware (Ardunioa), Cloud Computing, Identity (Facebook Connect), Distribution (Twitter), Pluggable telephony (twilio), Pluggable Deliverability (Sendgrid), Pluggable Location (SimpleGeo), Pluggable Files (drop.io),

Daha çok detay için pluggableculture sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Matt Riley (Scribd)

Scribd sitesinin Facebook entegrasyonu öncesi ve sonrasını karşılaştıran Matt Riley'in, söylediklerinin Facebook Connect ve diğer sosyal araçları sitesine eklemek isteyen web sitesi sahipleri için oldukça yararlı olacağını düşünüyorum.

Kullanıcılarının %50'si Facebook Connect ile bağlanmaya başlamışlar. Facebook Connect sonrası günlük kayıt sayısı %50 artmış. Scribd'in Facebook duvarına gönderdikleri ile ilgili hergün 10 bin yorum yapılmaya başlanmış ve günlük beğenme sayısı 3 bin civarındaymış. Facebook'dan gelenlerin bağlılığı ortalama ziyaretçilerden %40 daha fazla olduğundan da bahsedilmiş. Facebook Insights sitesini mutlaka ziyaret edin, hatta Graph API kullanarak daha fazlasını da inceleyin diyerek sunum tamamlanmış.

Bret Taylor (Facebook)

Bret Taylor'ın hala Gmail kullandığını öğrenerek başladığımız konuşmada, 2 milyon sitede Facebook Pluginlerinin bulunduğunu belirt. Bret'in, en çok Pandora sitesinin, kayıt olur olmaz Facebook ilgi alanlarına göre otomatik radyo kanalı hazırlaması hoşuna gidiyormuş. Facebook telefonu için halen firmalarla görüşüyorlarmış. Twitter'dan gelen "Facebook'a iPhone üzerinden video göndermek istiyoruz" talebine ise Bret Taylor planlarına dahil edeceklerini belirtmiş. Daha fazlası için etkinlik sırasında Ekim Nazım Kaya'nın Bret Taylor ile yaptığı röportajı okuyabilirsiniz.

Dennis Crowley (Foursquare)

Foursquare API ile yapılabilecek oyun ve matchmaking uygulamalarına değinen Dennis Crowley, Zombi oyunu ve arkadaşlık sitesi örneklerinden bahsetmiş. API'nin daha çok kullanılmasını istemiş ve orta vadede Foursquare API'sinin web sitelerinde de "Facebook Like" gibi kullanılabileceğinden bahsetmiş.

Ryan Sarver (Twitter)

Özellikle yeni arayüz hakkında yapılan sohbette, yeni tasarımın Twitter API'sini kullanan bir 3. parti firma gibi davrandığını söyleyen Ryan Sarver, tüm sitede JScript kullanıldığını söylemiş. Aynı arayüzü API'yi kullanan herhangi bir firmanın da yapabileceğine değinmiş. Yeni arayüzde 16 site ile de işbirliğine gidildiği bilgisi paylaşılmış.

Tüm sunum ve video'lara Web2.0 Expo üzerinden ulaşabilirsiniz.

Webrazzi'de yayınlanan diğer Web 2.0 Expo yazılarına da buradan ulaşabilirsiniz.

Yorumlar
  1. İlk Yorumu yazmak ister misiniz?

    İlk Yorumu yazmak ister misiniz?

    Yorum Yazmak için Giriş Yap
Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.