Apple Torrent'e İlk Kez Yeşil Işık Yaktı

Apple Torrent'e İlk Kez Yeşil Işık Yaktı

Apple, cihazlarında kullanılacak uygulamalar konusunda ne kadar seçici olduğunu defalarca ispatladı. Şimdiye kadar pek çok farklı uygulama siyaset liderleri (Freedom Time) veya dini figürler (Me So Holy) ile dalga geçtiği, aşırı şiddet (Zombie School) ya da saldırgan kabul edilebilecek içeriğe sahip olduğu (Southpark Mobile), cinselliği konu aldığı için (iBoobs) yasaklamıştı. Bu yasaklardan, doğal olarak, telif haklarını ihlal etmeye yol açan uygulamalar da nasibini aldı.

Ama devir değişiyor ve Apple uygulama konusunda giderek daha esnek bir politika izlemeye başladığını gösteriyor. Daha önce reddedilen Google Voice uygulamaları Eylül ayı içerisinde birer birer Apple Store'da yerlerini aldılar. Ardından VLC'ye de izin çıktı ve şimdi de sıra torrent'e geldi.

Şimdiye kadar telif haklarını ihlal edebilecek uygulamalara kesin bir tepki gösteren Apple'ın bu kez daha esnek davranmasını sağlamak içinse ufak bir kelime değişikliği yeterli oldu...

Daha önce torrent uygulamalarını kendi cihazlarına sokmayı reddeden Apple'ın bu konuyla ilgili resmi açıklaması şöyleydi: "Bu kategoriye giren uygulamalar sıklıkla üçüncü partilerin telif haklarını ihlal etmek amacıyla kullanılıyor. Bu nedenle App Store'da bu tip uygulamaları yayınlamamayı tercih ediyoruz".

Apple, Eylül ayında uygulama geliştiricilerin uymaları gereken kuralları bir nebze esnetmeden önce Jack Torrents adlı bir uygulama, jailbreak uygulanmış iPhone sahiplerinin uygulama indirebilecekleri Cydia adlı mağazada büyük ilgi görmüştü. Eylül ayındaki değişiklikten sonra uygulamanın geliştiricisi olan Derek Kepner şansını bir de App Store'da denemeye karar verdi. Uygulama çok büyük oranda daha önce yayınlanan Jack Torrents ile aynı. En büyük farkı ise ismi. Uygulamanın isminde yer alan torrent kelimesini değiştiren Kepner, uygulamasını IS Drive adıyla Apple'a iletti ve sürpriz bir şekilde uygulama onaylandı.

Aslında temel olarak ImageShack Drive hesabınızdaki torrent dosyalarınızı yönetmeye yarayan IS Drive, bu basit bir kelime değişikliği ile Apple'ın incelemesinden sağ çıkmayı başardıktan sonra artık 4,99 dolarlık fiyatı ile App Store'da yer alıyor.

Kepner; "Büyük ihtimalle yakında bir arama özelliği ekleyeceğim ve kullanıcılar kendi istedikleri torrent sitesini uygulamaya ekleyebilecekler" diyor. İşte ancak ondan sonra Apple'ın bir torrent uygulamasını bilerek ve isteyerek mi onayladığını, yoksa gözden mi kaçırdığını daha net görebileceğiz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.