Twitter 2009'da dünyanın en çok adı anılan servislerinden biri oldu. İnanılmaz bir çıkışla kendini zirvede bulan servis şimdilerde bir doygunluk yaşıyor.
Son paylaştığımız istatistikler Twitter'ın kendini dışarıdan beslediğini gösteriyordu. Bir gelir modeli geliştirmekten geri kalarak kendini popüler olmanın cazibesine kaptıran Twitter, Facebook'a kıyasla kullanıcıları da içerde tutamayan bir yapıya sahip. Bunun nedenini servisin özellik bakımından oldukça basit+kişisel kalmasına ve Twitter Api'sinin dış kaynaklarda etkin kullanılabilmesine bağlıyorum. Bunlar da kullanıcıların Twitter'ı dışarıdan alternatif servislerle kullanmaya yöneltiyor.
An itibariyle OneForty üzerinde 21 kategoride 2277 Twitter aracı mevcut ve bunlar arasında aklınıza gelen/gelmeyen çok farklı araçlar var. İşte bu uygulamalar Twitter'ın trafik yükünü almakla kalmıyor, onun kazanabileceği tüm gelir kalemlerini de kendi hesaplarına yazıyor. Öyleki adında Tweet geçen servisler hemen üst sıralara çıkıyor.
Bir de Twitter'ın son popüleritesine bakalım:
Twitter'in 2009 2.yarı performansı aslında çok parlak değildi. Konu bazı bloglarda tartışılırken, aşırı hızlı büyümenin ardından gelecek bir yavaşlama zaten kaçınılmazdı.
Özellikle Amerika'da Twitter'a bir doyumun yaşandığını bu (Google Trends, Quantcast ve Compete ) grafiklerden net şekilde görebiliyoruz.
Twitter'ın dünya genelinde gelişmesini ise keşfedilme zamanına göre normal karşılamak gerek. (Bkz:Türkiye) Nielsen'in raporunda %60 Twitter üyesinin ilk ayda Twitter'ı terkettiğini bilmek de Twitter.com'un artık bir durgunluk yaşadığının kanıtı.
Ama tüm bunlar Twitter'dan umudu kesmeye yetmiyor. Çünkü Twitter küresi üzerinde dönen tüm bulutlar ona bağımlı ve dolaylı yoldan onun büyüdüğünü de gösteriyor. 2008-2009 arasında yakaladığı %1000 üzerindeki büyüme ile Facebook'a rakip olan Twitter'a aşinalık kazanıldığı artık bir gerçek.
Diğer taraftan Twitter'ın lokasyon bazlı planlarına yönelik olarak Mixer Labs'ı $5.2 milyon bedelle satın alması ve bunu takip eden $5.17 milyon değerindeki yatırım da Twitter'ın yeni birşeyler yapacağına işaret ediyor.
Bana göre şişirilmiş bir maddi değeri olan ve bunun sıkıntısını bilen Twitter, 2010'u bunun hakkını vermek için kullanacak. Artık bizim de kullanabildiğimiz FourSquare gibi lokasyon etiketleme mantığında çalışan servislerin bu yıl popüler olacağına şüphe yok. Tabi, biz önce Twitter'ı hazmedeceğiz ama "Küçük Mavi Kuş" doydu, şimdi yediklerini gösterme zamanı...