Twitter Kendini Dışarıdan Besliyor!

Daha önce Sysomos'un detaylı Twitter analizini 1-Kimler, Nasıl Kullanıyor, 2- Ne Zaman ve Ne Nerede Popüler ve 3-Sosyal Medya ve Sonuç başlıklarıyla paylaşmıştım. Şimdi de son 5 ayda gönderilen 500 milyon tweet'i inceleyen şirket, bu defa bu tweet'lerin hangi popüler uygulamalar üzerinden gönderildiğini takip etmiş.

twitter analiza) Twitter.com üzerinden yapılan gönderimler yaklaşık %47'lik bir oranla ilk sıradayken bu oranın önceki raporda %55 olduğunu biliyoruz.  TweetDeck'in %19,7'lik büyük payı da yeni verilere göre %8,47'ye düşmüş.

TweetDeck'i takip eden Twitterfeed ve TwitterFox listede yer almazken Twhirl ise oldukça gerilemiş. Yani Twitter severlerin uygulama seçimleri oldukça değişmiş ve çeşitlenmiş; zirvede tutunmak zor ama yenilere de hep yer var.

twitter analiz 2b) Uygulama tercihi konusunda ise sadakat ön planda diyebiliriz. Uygulama kullananlar %83 oranında tercihlerini tek bir uygulamadan yana kullanmış.

%14'lük kesim yedek uygulama taşırken, 2'den daha fazla uygulama tercihi yapanları kararsızlar olarak kabul ettiğimden çok dikkate değer görmüyorum. Zaten 3 ve daha fazla uygulama kullananların toplam oranı da %3'lük küçük bir payı temsil ediyor.

twitter analiz 3c) Araştırma tweet bazında yapıldığı için, sık kullanılan uygulamaların kullanım oranları da yüksek görülüyor. Buna göre TweetDeck kullanıcıları günlük 1.24 tweet ile ilk sırada.

Seesmic ve HootSuite kullanıcıları ise 2. ve 3. aktif Twitter meraklıları. 7. sıradaki Twitter.com üzerinden gönderilen günlük ortalama ise 0.67! Yani uygulamalardan tweet gönderimi Twitter.com'un 2 katına kadar çıkıyor. Bu da real time search (gerçek zamanlı arama) için daha taze bir kaynak oluşturuyor.

Bu global verilerden, önemli servislere hizmet eden yardımcı uygulamaların kullanımının ve tercih imkanlarının arttığını söylemek basit olur ancak internetin hacmi ile yan uygulamaların da nasıl beslenebildiğine dikkat etmek lazım. Bir Facebook veya Twitter çıkaramasak da, tercihlerin sürekli değişebileceği bir ortamda üçüncü parti uygulamalar ile kendimizi göstermemiz neden mümkün olmasın?

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.