Google'ın interneti yutabileceğini sorguladığım yazıdan bu yana Google'ın atılımları beni bu konuda daha derin düşünmeye itiyor. Bu fikri tekrar alevlendiren son haber Gmail'in geçtiğimiz günlerdeki yeniliği oldu.
Bilindiği üzere Google Gmail'de daha önce sunduğu offline (çevrimdışı) özelliği ile internet erişimi olmayan mekanlarda da e-posta bağımlılığımızı sürdürebilmemizi sağlıyordu. Şimdi ise Gmail'in offline dosya yükleme eklentisininin duyurulması sanki Google'ın kullanıcılarını bir an olsun yalnız bırakmak istemediğini gösteriyor.
Labs'dan etkinleştirebileceğiniz Gmail Offline ile artık dosyalarınızı internetin olmadığı ortamlarda da e-postalarınıza ekleyebileceksiniz. Böylece herhangi bir kesintide dosya yüklemeleriniz de aksamayacak.
Ofis servislerini online ortama taşıyan ve artık çoklu kullanımı mümkün kılan Google, Cloud Computing ile herşeyi sadece internet bağlantısı altına almaya çalışsa da Gmail'deki çıkış ile bu ağdan kopulabileceğini unutmadığını da gösteriyor.
Google'in tüm sosyalleşme ataklarının üstüne gelen bu yenilik, ansızın duyurulan Chrome OS ile iyice bütünleşiyor. Çünkü Eric Schmidt'in yanaşmadığı işletim sistemi konusunda üretim kararı alan Google yönetiminin tek başına bir internet kapsülü yaratmak istediği görülüyor ve internetin dışına taşıldığında da kapsülün işe yaraması gerekiyor. Şu sıralarda usb bellek üzerinden çalıştırılan Chrome OS hakkında bazı kaynaklar yeni işletim sisteminin netbooklar ile dağıtabileceğini iddia ediyor ki, bu da erişilmek istenen noktayı bize daha rahat gösteriyor.
Diğer yandan Android ile mobil cihazlara giren ve yeni yıla yetişeceği dedidokuları dolanan Google Phone, Google Voice için önemli bir yenilik olacak ve Google hem web hem de mobilde senkronize bir ağ oluşturacak. Google mobil ayağını tamamladığında Latitude ile de bu konuda gücünü gösterecek.
Apple ile yaşanan anlaşmazlıklar ve Microsoft ile yaşanan büyük rekabet Google'ın herşeyi kendi kendine çözmek istemesini mi tetikliyor bilinmez ama bu vizyonla gelecekte internetin Google diye adlandırılmasını mümkün görüyorum. Bu deyişi ciddiyetsiz bulmuyorum, çünkü açık kaynak programların yaygın olduğu Güney Amerika'da internette sörf yapmanın çocuklar arasında 'Mozilla Yapmak' gibi adlandırıldığını hatırlıyorum. :)
Tabi bu tekele karşı Microsoft Bing'i ve Windows 7'yi ısrarla güçlendiriyor ve Apple gibi diğer büyük üretici ve yazılım şirketlerinin de farklı atakları konuşuluyor. Ama ne olursa olsun, gelecekte en azından bir kısmımız internete Google ile bağlanacak. Bugün bile internete Google ile açılan sayısız insan olduğunu düşünürsek bu bakış da çok uzak sayılmaz.
Bakalım dijital dünyanın yeni adı gelecekte "İnternet mi olacak Google mı?"!