Google, servislerini Beta'dan çıkardıktan sonra servislerine kazandırdığı yeni özelliklerde sosyalleşme çalışmalarına bir hayli önem vermeye başladı. Son dönemde gelen Gmail tasks ile görev listemizi arkadaşlarımızla paylaşabilme imkanı, Google Reader'a eklenen paylaşım modülleri, Google Calendars, Google Sites ve Google Documents gibi servislerin Google Groups'ta da paylaşılabilmesi, iGoogle'in sosyalleşmesi, Google Map üzerindeki yenilikler Google'ın artık derin bir sosyalleşme trendine girdiğinin açık ve net delilleri oldu.
Bookmarklet & Sharing servislerinin bloglardan beslenmesi, Facebook ile herkesin alıştığı ve son dönemde mikro blog servisleriyle yükselen paylaşım kültürü, kullanıcı merkezli ve içerik odaklı evrimleşen web dünyasının artık ayrılmaz bir parçası oldu. Aslında tüm servisleriyle hayatımızı kolaylaştıran Google ise artık "arama motoru" etiketinin altından çıkmak istercesine kabuğunu kırmaya başladı. Yakında duyuracağı Google Wave ile e-posta kavramını da daha sosyal bir yapıya kavuşturacak olan Google, kendini bu aralar gerçekten sosyal bir dönüşüme adamış durumda.
Diğer yandan Google'ın bilinen sosyal ağı Orkut ise dünya genelinde pek yaygın olamayan bir yapıda ve bu alanda Google'ın bir doktora projesi olan SocialStream'e sponsor olduğu biliniyor. Projenin asıl amacı sosyal ağ kavramını baştan şekillendirmek. Bu nedenle SocialStream üzerinde, farklı analizler ile sosyal ağ mantığını güçlendirerek ihtiyaçları servis ve içerik bazında en iyi şekilde karşılayacak en iyi bileşimi oluşturma çalışmaları sürüyor.
Önemli bir nokta ise Google'ın kendi servislerini sosyalleştirmesinin yanında önemli bir servis olarak GoogleFriendConnect'in üzerinde duruyor olması. Çünkü şimdiki internet devinimi;
"web'in sosyalleşmesi, sosyal web'in de genele açılması"
olarak görülüyor. Bunun en iyi örneklerinden OpenID projesi aynı hesap bilgileri ile farklı servislere giriş imkanı sağlıyor ve sosyalliğe hız kazandırıyor. Yine dünyanın en büyük kullanıcı sayısına sahip sosyal ağlarından Facebook da FacebookConnect ile kendi yolunu çiziyor.
Tüm bunları Google'ın, dolayısıyla internetin sosyal ağ kavramında nereye gittiğini göstermek için paylaştım. Her ihtiyacı gideren sosyal ağ etkileşimleri arttıkça internet kullanıcıları daha çok sosyal ağlarda vakit geçiriyor ve bu da Google'ı internetin dışına itiyor.
Kurulduğu günden bu yana internetin geleceğini etkileyen Google, gücünü korumak için artık arama motoru etkinliğinden çok sosyalleşmeye önem veriyor. Bakalım internetin sosyal gelişimi, gerçek zamanlı arama gibi önemli konuları da içine katarak nereye gidecek ve bu yeni dünyada kimler üstün gelecek.