Bugün TechCrunch'da Tagga isimli SMS üzerinden izinli pazarlama hizmeti sunan Kanada merkezli bir şirketin aldığı yatırımdan bahsediliyordu. Servis ilk hayata geçirildiği dönemlerde, 30 Temmuz 2008'de, yine TechCrunch'da incelenmiş ve herkesin kolaylıkla faydalanabileceği bir SMS kampanya platformu olarak dikkat çekmişti. Alınan yatırım miktarı $400.000 ve uygulanan iş modeli ise bırakın son zamanlarda herkesin odaklandığı Web 2.0 konseptini barındırmayı, 3G'nin yanından bile geçmiyor.
Yazıyı okurken aklıma ülkemizde benzer bir iş yapan, Webrazzi'de incelediğimiz ve geçtiğimiz yıl melek yatırım şirketi LabX tarafından 450.000 TL yatırım verilerek kurulan SMS Groups geldi.
Şimdi konuyu ve servisleri baştan ele alalım. Öncelikle Tagga'nın yaptığı iş aslında şu; yayıncı bir kelime seçiyor ve servisin standart SMS numarasına bu kelimenin gönderilmesi durumunda kendi mesajını kullanıcıya gönderiyor. Mesela "web 2.0" yaz 82442'ye gönder dediğimizde size bir davetiye kodu ya da başka bir içerik otomatik olarak ulaştırılıyor. Tagga bu işi biraz daha geliştirip pazarlama şirketlerinin kullanımına açmış ve aslında yatırım da o aşamada gelmiş.
SMS Groups ise biraz daha farklı. Yine, yayıncı - ki burada aslında grup sahibi - bir isim seçiyor ve SMS grubunu yaratıyor. Sonra grubunu yaymaya başlıyor ve isteyen herkes gruba sadece grup adını yazıp 1230'a SMS atarak dahil oluyor. Bu aşamadan sonra grubun ayarlarını grup sahibi nasıl belirlediyse işleyiş ona göre devam ediyor. Mesela, herkes gruptaki herkese toplu SMS gönderebilsin mi, ya da herkes gruba üye olabilsin mi gibi ayarlar grup sahibinin insiyatifinde oluyor. SMS Groups'un hali hazırda Gülben Ergen Fan Club ve Hülya Avşar Fan Club gibi önemli kullanıcıları olduğunu söyleyebilirim.
Henüz oldukça taze bir ek bilgiye göre SMS Groups bir süre önce global açılım hedefleyerek yeni bir tur yatırım daha almış. Şirketin %10 kadar azınlık hissesi $100.000 karşılığında bir Türk yatırımcı tarafından satın alınmış. Çok basit bir hesapla kuruluş yatırımı 450.000 TL olan bir şirketin yaklaşık 1 yıl sonunda değerinin çok klasik bir hesapla $1.000.000 olduğunu söyleyebiliriz.
Tagga'dan biraz farklı olsa da, sonuçta alınan yatırım miktarları ve girişimlerin yer aldıkları alanda gördükleri ilgi oldukça benzer.
Büyük bir girişimci/yatırımcı kesimin artık fazla dikkat etmediği SMS alanında halen devam etmekte olan bir fırsat olduğu ortada. Sonuç olarak Tagga ve SMS Groups örneklerinden de görebildiğimiz gibi inovasyonla birleşince SMS hala iş yapıyor...
NOT: Haziran 2008'de SMS Groups ile ilgili Erhan'ın yazdığı hem servisi inceleyen hem de pazara dikkat çeken yazımızı gözden kaçırdıysanız tekrar okumanızı öneririm.