Flickr Video artık herkese açık

flickr_logo_gammaPopüler fotoğraf paylaşım servisi Flickr'ın sadece Pro üyeliğe sahip kullanıcılarına sunduğu video gönderme özelliği artık ücretsiz üyeler de dahil olmak üzere tüm kullanıcılara açıldı. Nisan 2008'de servis ilk kez videoyu desteklemeye başladığında yazdığımız yazıda genel olarak Flickr'ın odağını kaybetme olasılığı üzerine durmuştuk ve yorumlarda da bu konu vurgulanmıştı. Geçen zaman içinde Flickr, kullanıcılarının video gönderme alışkanlıklarından memnun kalmış olsa gerek ki zamanında yaptığı açılımı bugün genişleterek çok daha geniş kitlelere ulaştırıyor.

Flickr'ın video paylaşım servisi konuyu ilk gündeme getirdiğimiz zamandan çok da farklı özellikler barındırmıyor. İlk lansmanda olduğu gibi hâlâ video başına 90 saniye limiti bulunuyor ve yeni açılımla birlikte ücretsiz üye olan kullanıcılar için aylık 2 video gönderme hakkı sunuluyor. Sonuçta amaç bir anı paylaşmak olduğu için videolara çok daha uzun limitler sunmak hem gereksiz hem de servisin kullanım amacının dışına çıkacaktır.

3323679176_b28df96633

Pro üyelik sahibi kullanıcıları da unutmayan Flickr, ücretli üye olan bu kullanıcılara da HD kalitesinde video gönderme imkânı sunuyor. Gönderilen HD videoları üyelik tipi kısıtlaması olmadan herkesin seyredebileceğinin altını da çizmek gerekiyor.

İlk gününden itibaren Flickr'ın video özelliğini devreye almasını doğru bir karar olarak değerlendirenlerden olduğum için servisi genele yayma politikalarını da son derece akılcı ve doğru buldum. Artık ayrılmaz bir bütün olan video ve fotoğrafın Flickr'ın da stratejisinde ayrılmaz olarak kabul edildiğini görebiliyorum.

Nisan 2008'deki ilgili yazımızda şöyle bir cümle kurmuştum:

Ülkemizde bu modeli kolaylıkla uygulayabilecek üç fotoğraf servisi aklıma geliyor şu anda. İkisi Nokta‘dan FotoKritik ve Negatif, diğeri ise Fotzilla. Neden sadece bu üçünü sayıyorum derseniz, Negatif ve FotoKritik‘in İzlesene gibi bir kardeşi, Fotzilla‘nın ise Zaplat gibi bir kardeşi bulunuyor. Flickr‘ın sağladığı yeniliği denerler mi, orasını tam bilemiyorum.

Aynı düşünceyi tekrarlamak geldi içimden...

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.