Nisan 2007'deki Blogcu.com ve sonrasında Ocak 2008'de gerçekleşen TR.TC satışlarından sonra BerilTech'in kurucusu Devrim Demirel'in Botégo'ya ortak olduğunun haberini vermiştik. Aynı dönemlerde Devrim'in Sirketce.com üzerine çalışmaları olduğunu öğrenmiştik.
Geçtiğimiz günlerde BerilTech cephesinde bazı gelişmeler olduğunu öğrendim.
Öncelikle şirket sessiz sedası UygunTeklif.com'un tamamını bünyesine katmış. (Ekim Nazım Kaya'nın girişiminde önceden de BerilTech'in hissesi bulunuyordu.) Bu satın alma ile ilgili BerilTech kurucusu Devrim Demirel detay paylaşmıyor. Merak edenler için UygunTeklif.com'u Mart 2007'de Webrazzi'de incelemiştik.
BerilTech tarafından son dönemlerde satın alınan bazı alan adlarından da haberdar olmuştuk, ancak detaylı bilgi alamamıştık. Konuyla ilgili Devrim Demirel'le konuştuğumda son derece açık olarak duyumları doğruladı ve detaylı olarak satın alınan alan adları ve hedefleri ile ilgili bilgileri de paylaştı.
Öncelikle şirket Semantik.com ve Semantik.net alan adlarını satın almış. İnternet üzerinde bulduğumuz kaynaktaki rakamlar Semantik.com'un $6500 ve Semantik.net'in $1500 olduğunu gösteriyordu. Devrim Demirel bu rakamları doğruladı.
Bu alan adlarının alınmasının sebebi BerilTech'in önümüzdeki dönemlerde hayata geçireceği yeni projesiymiş. Türkçe semantik veritabanı konusunda çalışmalarını hızlandıran şirket yakın zamanda herkese açık bir API ile Türkçe anlambilim konusunda hizmet sağlayacakmış.
Satın alınan diğer bir alan adı da Rehber.com. Bu alan adı için de 100.000 YTL gibi bir ücret ödenmiş. O zamanki fiyatıyla yaklaşık $65.000. BerilTech Rehber.com ile küçük işletmelerin internet üzerinde yer alabilmesi için bir proje geliştiriyor olacakmış.
Adres.com projesine de ağırlık vereceklerini belirten Devrim Demirel bu proje için Adres.net alan adını da portföylerine kattıklarını belirtti.
Son kullanıcıya dönük yeni bir girişim için de internetim.com alan adının alındığını ve bu projenin de çalışmalarına başlanmak üzere olunduğunun bilgisini aldım. Internetim.com ile ilgili halen bir projelendirme sürecinde oldukları için Devrim Demirel detayları paylaşmak istemedi. Ancak edindiğim izlenim bir tür başlangıç sayfası konseptinin hayata geçirileceği yönünde oldu.
BerilTech'in sahibi olduğu 5000'e yakın alan adı olduğunu biliyoruz. Söz konusu alan adları ile ilgili olarak da önümüzdeki günlerde bazı elden çıkartmaların söz konusu olacağını öğrendim. Ancak böylesine bir satış sürecini başlatmadan önce, daha doğrusu alan adı portföylerini satış için halka sunmadan önce, kendi ihtiyaçlarına uygun olanları filtrelemeleri gerekmekteymiş ve zaman alan bir süreç olduğu için henüz bu konudaki çalışmalarını sürdürüyorlarmış.
BerilTech'in yaptığı gibi web girişimlerinden geleni tekrar web girişimlerine aktaran kişiler ve şirketleri takdir ediyorum. Kişisel olarak da son derece önem verdiğim bir yaklaşımdır bu. Kazanılanı tekrar sektöre aktarmak ve gelişime destek sağlamak bence pazarımızın mevcut durumu açısından vizyoner bir duruş sağlamaktadır. Benzer eğilimlerde olan ve geçmişte gerçekleştirdikleri başarılı çıkışlardan sonra birikimlerini yine web girişimlerine aktaran farklı kişiler de var elbette. Devrim Demirel'le başladığımız bu ilk güncellemeye önümüzdeki günlerde farklı isimlerle devam etmeyi istiyorum.
Hem kişilerin ve şirketlerin şu günlerde üzerinde çalıştıkları projelerin paylaşılması hem de merak edilen "satış sonrasında ne yaptılar?" sorusunun cevabı için bu tür haberlerimizin değerli olacağını düşünüyorum.