Cember.net'in XING tarafından satın alınması Türkiye'de profesyonel sosyal ağlardaki başarı potansiyelini ortadan kaldırmamış olacak ki, iki yeni servis daha bu alandaki fırsatı değerlendirmek için harekete geçti.
Söz konusu profesyonel sosyal ağlar Profesyo.net ve Pronected. Profesyo.net birkaç gün önce yayına girdi, Pronected için ise aldığım bilgiye göre geri sayım başlamış.
Profesyo.net Şubat 2007'de yayına giren sosyal ağ Mondus.net'in kurucularından Başar Başaran ve Çağan Şentürk'ün yeni girişimi. Servisi incelediğimde genel olarak geçmiş bilinçle de ilgili olabilecek bir Mondus.net detaylılığı hissettim. Durum güncelleme, network aktivitesi akışı (terime tam karşılık bulamadığım için ne hallere düştüm, network feed yani), soru-cevap gibi birçok bölüm ve özellik servise dahil edilmiş.
Mondus.net'in en karışık bulduğum gizlilik özellikleri bölümü ise Profesyo.net'te oldukça sadeleşmiş, hatta sadece iki seçeneğe indirilmiş. Ayrıca servis kapsamında finansal verilere de yer verilmiş. Profesyonellerin Profesyo.net'te daha çok zaman geçirmesinin hedeflendiğini düşündüğüm yaklaşımda, sistemdeki "Rehber" bölümü de gerçek sosyal hayat için seçenekler sunuyor.
Mondus.net'in ilk kurucu ekibinde yer alan Cem Sertoğlu'nun bir süre sonra şirketten ayrılarak iLab Ventures'a ortak olması, ve iLab'ın Kariyer.net'in sahibi olması durumunu düşününce girişimle ilgili orta vadede birkaç olasılık aklıma geldi. Kariyer.net'in bir profesyonel sosyal ağ kurma fikrinde olduğu duyumlarımdan yola çıkarak, Profesyo.net'in günün birinde Kariyer.net'in bu ihtiyacını karşılayabileceği ihtimali benim tarafımdan büyük olasılık olarak gözüküyor. Yani, eğer 2008'in ikinci yarısı ya da 2009 başında Kariyer.net'in Profesyo.net'le birlikteliği gündeme gelirse şaşırmamak gerekir. Elbette bunlar şu aşamada sadece benim kişisel (garantisiz) tahminlerim.
Pronected'a gelecek olursam, Nisan ayında yayına girmesi planlanırken teknik çalışmaların devam etmesi sebebiyle lansmanı az da olsa geciken bir servis. Servis yetkilileri ile yaptığım görüşmeden edindiğim izlenim Pronected için yoğun bir pazarlama sürecinin yaklaştığı yönünde. Ayrıca servisin geliştirilme sürecinde de önemli çalışmaların yürütüldüğünü öğrendim.
Global bir girişim olarak konumlandırılmış olan Pronected Türkiye ile birlikte Almanya ve Amerika pazarına dönük olarak Almanca ve İngilizce dil seçeneklerini de kapsıyor olacakmış. Pronected'ın 2008 yılı için Türkiye, Almanya ve Amerika'da 500.000 üyeye ulaşma hedefi varmış.
Servisin Business, Business+ ve Corporate+ şeklinde üyelik seçenekleri olacak ve Corporate+ seçeneği ile şirketlerin intranetlerini Pronected üzerinden kurmaları ve çalışanlarını bu platform üzerinden iletişime dahil etmeleri mümkün olacakmış.
Pronected'ın henüz yayına girmemesine karşılık ilk ekran görüntüsünü de aşağıda görebilirsiniz. Detay sayfaları ile ilgili görüntüleri henüz paylaşmıyorlar, hatta ben de görmedim.
Her iki servisin de pazarda başarılı olma ihtimallerini şu aşamada eşit görüyorum.Hangisinin daha başarılı olacağından ziyade, ikisinden birisinin mutlaka fırsatı değerlendireceğini tahmin ediyorum. Çünkü benim de son derece potansiyel gördüğüm profesyonel sosyal ağ alanında Türkiye'de halen hazmedilmemiş bir dilim bulunuyor. Bu hazmedilmemiş dilim için doğru model ise bana kalırsa kullanıcıya en çok faydayı en hızlı şekilde sağlamaktan geçmektedir.