Facebook Messenger'dan Skype'a popüler iletişim uygulamaları, chatbot furyasını 2016'da resmen başlattılar. 2017'de hızla devam edip, derinleşmesini beklediğimiz chatbot trendine Türkiye'den yeni girişimler katıldı ve katılmaya devam ediyor. Bu girişimlerden biri de Botmizer ve kod yazmayı bilmeyen kullanıcıların bile chatbot geliştirmesini sağlayan bir platform sunuyor.
Geçtiğimiz Eylül'de Yiğit Yüceer ve Azmi Cirit tarafından kurulan Botmizer, yalnızca geliştiricileri değil, tüm Facebook kullanıcılarını hedefleyen bir platform olmasıyla benzerlerinden ayrışıyor. Botmizer'ın bir diğer ayrıştırıcı özelliği, farklı bot platformları yerine sadece Facebook Messenger'da çalışan chatbot'lar geliştirmeye imkan tanıması. Bu sadeleştirme sayesinde kullanımı oldukça kolay bir platform haline gelen Botmizer'ın ücretsiz temel ve ücretli premium olmak üzere iki farklı versiyonu var.
Facebook hesabınızla giriş yaptığınız platformda, işe Facebook Messenger chatbot'unuzu isimlendirerek başlıyorsunuz. Ardından chatbot'unuzun yapısı; kullanıcı komutları ve bunlara vereceği cevaplar gibi farklı yönlerini düzenleyip, sohbet sırasında kullanacağınız görsel gibi dosyaları platforma yükleyebiliyorsunuz. Seyahat için ayrı bir bölüm oluşturan Botmizer üzerinde chatbot'unuza check-in özelliğini eklemek oldukça kolay. Bu özellik, farklı dikeylerde standart hizmetlerin yine kolaylıkla platforma eklenebileceğine de işaret ediyor.
Messenger botunun çalıştığı Facebook Sayfasıyla ilişkilendirilen Botmizer üzerinden tüm kullanıcılarınıza toplu mesaj da gönderebiliyorsunuz yine chatbot'unuz aracılığıyla.
İlk açıldığından bu yana geçen iki aylık sürede 150 aktif kullanıcıya ulaştığını söyleyen Botmizer'ın amacı Facebook Messenger'ın ödeme dahil tüm chatbot fonksiyonlarını müşterileri için kolay bir şekilde kullanılabilir hale getirmek. Girişim, evinden e-ticarete başlamak isteyen insanların, bir websitesi oluşturmak yerine kendi chatbot'larıyla doğrudan işe koyulabileceklerini söylüyor. Gerçekten de tam fonksiyonel chatbot'ların herkes tarafından erişilebilir hale gelmesi, "internetten bir işe başlama" bariyerini daha da aşağı çekebilir.