Girişim satın alan girişimlerin son 5 yıllık performansı

Girişim satın alan girişimlerin son 5 yıllık performansı

Teknoloji/internet girişimlerinin ekonomideki gücü arttıkça girişimler arası yatırımlar ve satın almalar da artıyor. Daha önce bir girişimin bir başka girişime yaptığı yatırımları analiz eden CB Insights, yeni analizinde halka açık olmayan girişimler arasındaki satın almaları masaya yatırıyor.

CB Insights verilerine göre 2010'dan sonra söz konusu satın almalarda ciddi bir artış var. 2010'da bu tip 150 satın alma kaydedilirken, 2014'te bu sayı 534'e (3,5 katına) çıkıyor. 2014 yılında satın alınan girişim sayısı, 2013 yılındaki satın almaların yüzde 44 daha fazlasına denk düşüyor.

2012-2013 arasında bir düşüş yaşayan satın alma sayısının 2015'te neredeyse 700'e ulaşacağı öngörülüyor.

girisimler 3

En çok satın alma yapan girişimlere baktığımızda ise Dropbox'ın 23 satın almayla açık ara önde olduğunu görüyoruz. Tabi sonradan borsaya açılma başarısı gösteren Twitter, Facebook ve Zynga'yı saymazsak.

2013'te Mailbox satın almasıyla ses getiren Dropbox, bu satın almadan sonra Redmill, Droptalk, CloudOn, Pixelapse, Endorse satın almalarına imza atarak bu alanda elini korkak alıştırmadığını göstermişti.

Yetenek satın almalarının dikkat çektiği malum ama küçüklü büyüklü bir çok satın almanın bu kategoriye girdiğini hatırlatmak lazım. CB Insights, Delivery Hero'nun Yemek Sepeti satın almasını da bu önemli satın almalardan biri olarak göstermeyi ihmal etmiyor.

girisimler2

Sonradan borsaya açılan Twitter, Facebook, Zynga, Groupon ve Zayo Group'un halka arz öncesindeki satın almalarına bakıldığında ise Twitter ve Facebook'un 31 satın almayla ilk sırada geldiği görülüyor. Zynga 20, Groupon 19, Zayo Group ise 11 satın alma yaparak borsanın yolunu tutmayı başarmış.-

girisimler 3

Küresel pazar bu şekilde giderek hareketlense de maalsef geriye dönüp baktığımda Türkiye'de bu tarzda bir satın alma görmekte zorlanıyorum. Sadece bir yetenek satın alması olarak görülebilecek iyzico'nun Mypat satın alması aklıma geliyor.

Görsel Kaynak: Shutterstock

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.