Spotify Türkiye'de kullanıma açıldı! [Güncellendi]

Spotify Türkiye'de kullanıma açıldı! [Güncellendi]

Avrupa'nın son yıllarda internet ekosisteminde en çok adını duyuran girişimlerinden Spotify'ın Türkiye ekibini kurduğunu ve kısa süre içinde pazardaki yerini alacağını sizlerle paylaşmıştık. Spotify Türkiye ekibi kısa süre önce resmi olarak açıklanmıştı ve dün gece itibariyle Spotify.com'a Türkiye'den kayıt olma imkanı sunuldu.

Hatırlayacağınız üzere Haziran ayında Spotify'ın Türkiye'ye adım atacağına dair iş ilanlarını paylaşmıştık ve Eylül ayında bu arayış son bulmuştu. Spotify’ın Türkiye Direktörü Ergül Çivi, İş Geliştirme ve Pazarlama Müdürü ise Gökhan Şahin olarak görevlendirilmişti. Ayrıca aldığımız bilgiye göre yaklaşık 10 kişilik de bir ekip Türkiye ofisiyle ilgileniyormuş.

ekran-goruntusu-duman

Çevrimiçi ve çevrimdışı müzik dinleme imkanı sunan Spotify'a artık herhangi bir VPN vb. kullanmadan Türkiye'den de ücretsiz üye olunabiliyor. Ücretsiz abonelik tipinde masaüstünde reklam yayınlayacak olan Spotify'ın ücretli üyelik modeli ise aylık 10 TL (9.99TL) karşılığında reklamsız müzik dinleme imkanı sunuyor.

Kredi kartı bilgilerinizle 1 ay ücretsiz deneme hesabını da kullanabiliyorsunuz. (Talimatınızı iptal etmezseniz ay sonunda ücretlendirme yapılacağını unutmayın.) Spotify Dijital Müzik Ticaret LTD. ünvanıyla Türkiye’ye adın atan şirket, 28 ülkede yayın yapıyor ve 20 milyon şarkı ile kendini "dünyanın en büyük müzik platformu" olarak tanıtıyor.

Güncel rakamlar

Yine rakamlardan bahsetmek gerekirse Ağustos 2013'te Spotify'ın 6 milyondan fazlası ücetli olmak üzere 24 milyonun üzerinde aktif üyesi bulunuyor. Spotify'ın ayrıca 300 bin plak şirketiyle anlaşması bulunuyor. 2012 yılında gelirini 2 kattan fazla arttırarak 577 milyon dolar kazanan şirket, buna rağmen kâr  edemediğini açıklamıştı. Zararı ise yaklaşık 75 milyon dolar idi. Cirosunun yüzde 70'lik bir bölümünü müziklerin hak sahiplerine geri ödediği için kârlılığı yakalamakta zorlanan Spotify, neyseki Almanya ve İrlanda gibi ülkelerde hızlı bir büyüme gösteriyor. Spotify'ın Türkiye'de MÜYAP ve diğer paylaşlarla gerekli anlaşmaları imzaladığını biliyoruz ama bu anlaşmanın gelirlere nasıl yansıyacağı meçhul.

Son yatırım turunda 3 milyar dolar değerlemeye ulaşan girişimin Türkiye pazarındaki rakipleriyle nasıl bir mücadeleye gireceğini merakla takip edeceğiz. Bu noktada sizin de geri dönüşlerinizi almak isteriz. Bu sabah Spotify Türkiye ekibi bir toplantı yapacak ve bizde gerektiği takdirde güncellemeleri sizlerle paylaşacağız.

Spotify Türkiye Direktörü Ergül Çivi ve Güney Avrupa'dan sorumlu (Altı Ülke: Fransa, İspanya, İtalya, Portekiz, Yunanistan ve Türkiye) Yönetici Direktörü Yann Thebault'un yarın gerçekleşecek Webrazzi Summit 2013'ün konuşmacıları arasında yer aldığını hatırlatalım. :)

Güncelleme: Biraz önce Spotify'ın Türkiye lansmanı yapıldı. Basın Toplantısında elimize ulaşan yeni bilgiler aşağıdaki şekilde.

Aldığımız bilgilere göre Spotify başlangıçtan bu yana müzik sektörüne 500 milyon dolar kazandırmış. 2013'te de sektöre bu kadar daha kazandırmayı planlıyor.

500 milyon kişi yasadışı müzik dinliyor ve bu müzik gelirlerinin %52 düşüyor. Ancak Spotify'ın olumlu etkisi kurulduğu ülke olan İsveç'te korsan oranını yüzde 25 azalmış.

Spotify kullanıcıları günlük ortalama 107 dakika müzik dinliyor. Facebook'ta milyonlarca paylaşım yapışmış ve milyonlarca çalma listesi sürekli olarak güncelleniyor.

Spotify Türkiye, tanıtıma özel bazı ünlü isimlerin mesajlarını da basın menuplarıyla paylaştı ve Türkiye pazarında korsan müzik kullanımını düşürmeyi hedefliyor.

Spotify, masaüstünde reklamlarla (saatte 3 dakika reklam dinletiyor) müzik dinlemek isteyenlere ücretsiz hizmet sunuyor. Bilgisayarında reklamsız müzik dinlemek isteyenler için 4.99, mobil cihazlarında da müzik dinlemek isteyenler içinse 9.99 ödeme yapmak gerekiyor.

Tayvan, Arjantin, Yunanistan'da da Türkiye ile aynı anda Spotify hizmet vermeye başladı.

Tükiye'de dijital müzikten gelen gelirler müzik sektörü gelirlerinin yüzde 13'ünü oluşturuyor ve Spotify bu oranı yukarıya çekmek istiyor.

3 kişilik satış ve operasyon ile ilgilenen 4 kişilik bir ekip Spotify Türkiye'nin büyümesi için çalışacak.

Spotify Türkiye, ücretlerin tanıtım amaçlı olmadığını ve yasal müzik dinleme şansı sunan rakiplerden memnun olduğunu dile getirdi.

Aşağıda Spotify Türkiye'nin tanıtım videolarını izleyebilirsiniz. Spotify Türkiye'nin 'Merhaba Türkiye' adlı parça listesine de şuradan ulaşabilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.