Blackberry'nin 4.7 milyar dolar değerlemeyle Fairfax'a satışı onaylandı

Blackberry'nin 4.7 milyar dolar değerlemeyle Fairfax'a satışı onaylandı

Bugün Blackberry'nin kurucularından Mike Lazaridis'in şirketin kötü gidişine dur demek için satın alma teklifi verdiğini paylaşmıştık ama Kanada'lı şirketin az önce bir başka Kanada'lı şirket olan Fairfax Financial Holdings Limited tarafından 4.7 milyar dolarlık değerlemeyle satın alındığı açıklandı.

Blackberry hissedarlarına güncel değerin biraz üzerinde bir teklifle, hisse başı 9 dolar sunan Fairfax, toplamda 4.7 milyar dolarlık bir bedelle akıllı telefon üreticisinin sahibi oldu. Ancak Fairfax'ın cebinden 4.7 milyar dolar çıkmayacak çünkü hali hazırda Blackberry hisselerinin yüzde 10'u zaten Fairfax'ın elinde bulunuyor.

Yeni tekliflere kapı açık

Blackberry yönetimi satın almayı onaylarken kararın yeni tekliflerin değerlendirmesine açık olduğu da gelen bilgiler arasında. Yeni bir teklifin değerlendirilmesi durumunda Blackberry'nin hisse başı 0.3 dolar ödeme yapması gerekiyor.

Geçtiğimiz çeyrek sonuçlarına göre Blackberry'nin 2.8 milyar dolarlık nakit ve nakit eşdeğeri bulunmaktaydı. Dolayısıyla değerleme bazı yatırımcıları memnun ederken bazılarını ise memnun etmedi. Ancak IDC'nin 2013 yılı 1. ve 2. çeyrek sonuçlarına göre Blackberry'nin pazar payının gözden kaybolduğunu da unutmamak gerekiyor.

Blackberry borsadan çıkıp kurumsala dönük bir şirket olabilir

Kanada'lı bir sigorta ve yatırım şirketi olan Fairfax'ın Blackberry'yi satın alarak borsadan çıkış yapması ve kurumsal alana yönelmesi bekleniyor. Net bir şey söylemek için henüz erken ama son çeyrekte şirketin toplam zararının 1 milyar dolara yaklaştığı biliniyor. BlackBerry'nin çalışan sayısının yüzde 40'ını yani 4.500 kişiyi işten çıkaracak olması da şirketin küçülerek kurumsal tarafta yoluna devam edebileceğinin bir belirtisi sayılabilir.

Hatırlarsanız Eylül ayı başında Microsoft, Nokia'yı 5.44 milyar Euro'ya satın almıştı ve Nokia hisseleri yükselmeye başlamıştı. Yatırım haberi Blackberry'nin piyasa değerini de artırmaya başladı ama sonucun nereye varacağını görmek için biraz daha beklemek gerekecek.

Sanırım Blackberry'nin Andorid ile kendini kurtaracağına dair söylemler de başka bir üreticinin başına kalmış oldu. :)

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.