Google Türkiye ofisini açalı 3 yılı geçti ve o günden bugüne şirketin Türk internet kullanıcısı ortalama %50 oranında yükseldi.
Google'ın arama motoru olarak üstünlüğü herkes tarafından bilinir. Buna rağmen Microsoft'un yeni ve iddialı arama motoru Bing'in Live Search'e göre performansı şimdilik paralel gitse de son yapılan Microsoft-Yahoo arama teknolojileri anlaşması ile Steve Ballmer Google'a kafa tutmaya kararlı görünüyor.
İstatistikler ve yapılan araştırmalar ise bu kararlılıkla ilgili bize bazı fikirler verirken, ülkemizdeki arama motoru eğilimlerini de gözler önüne seriyor.
Ülkemizdeki Google performansına geçmeden önce geçen yıllarda arama motorlarının istatistiklerine bir göz atalım.
Son iki yılın Ağustos ayı performanslarına baktığımızda Google'ın açık ara önderliği görülüyor. Raporlara göre kendi işini iyi yapan Google, 2007'de %89,98 olan payını, 2008'de %90,77'ye yükseltmiş. Bu dönemde Yahoo ve Live Search'u topladığımızda ise, 2007'de %5,50, 2008 de ise sadece %5,05 'lik bir oran elde ediliyor.
2009 yılına geldiğimizde ise Google, istikrarlı yükselişini sürdürken, ilk iki ayda Yahoo ve Live Search'te de bir yükselme görülüyor. İlk 10'da Çinli arama motoru Baidu'yu göremesek de, Rus asıllı Yandex kendine 10. sırada yer bulmayı başarıyor.
Detaylara indikçe elbette sonuçlar ülkesel düzeyde çeşitlilik arzediyor. Bu konuda yeni açıklanan bir rapora göre Türkiye, internet aramasında Google'ın en fazla söz sahibi olduğu ülke olarak göze çarpıyor. Advertising Age'in bu raporuna göre Amerika'da Google'in payı %60 iken Avrupa'da bu oran %75-85 arasında değişiyor.
Çin’i listede göremesek de Japonya ve Kore’de Google’ın, Asyalı arama motorlarıyla pek başa çıkamadığını söyleyebiliyoruz. Ülkemizde ise bu oran %90'ın üzerinde ve zirveyi kapatıyor.
İnternetin gelişmekte olduğu ülkeler arasında gösterilen Türkiye'de en fazla anlık mesajlaşma da vakit geçirildiğine ilişkin rapora rağmen, Live Search'ün Google'a karşı etkisiz kalması da sanki bazılarını göreve çağırıyor.
Bu sonuca Avrupa'nın internette en çok vakit geçiren ülkesi olduğumuzu göz önüne alarak ulaştığımızı düşünebiliriz ama bundan daha önemlisi çoğu Türk internet kullanıcısının Google'ı web tarayıcısının adres satırı yerine kullanıyor olması. Teknik ve pazar payı analizlerini bir kenara bırakırsak Türk insanının Google'ı(1) sevdiğini(2) rahatlıkla söyleyebiliriz.