Apple, OpenAI'a yatırım yapmaktan vazgeçti

Paylaşılan bilgilere göre Apple, son dakikada OpenAI için düzenlenen yeni bir yatırım turundan çekildi.
Apple, OpenAI'a yatırım yapmaktan vazgeçti

WWDC 2024'te duyurulan OpenAI ve Apple ortaklığından sizlere daha önce bahsetmiştik. OpenAI, 6,5 milyar dolar toplaması beklenen bir yatırım turunu kapatıyor. Söz konusu yatırım turunun kısmen Apple tarafından finanse edilmesi beklenmekteydi. Ancak paylaşılan bilgilere göre Apple, son dakikada OpenAI için düzenlenen yatırım turundan çekildi.

Apple'ın yatırım turuna neden katılmadığı şu an için bilinmiyor. Paylaşılan bilgilere göre Apple'ın bu geri adımı, ChatGPT sorgularını Apple Intelligence'a entegre etme planlarını etkilemeyecek. Bu arada Microsoft ve Nvidia'nın da yeni yatırım turuna katılması beklenenler arasında yer aldığını belirtelim. Hatta Microsoft'un şimdiye kadar yatırım için kullandığı 13 milyar dolara 1 milyar dolar daha eklemesi bekleniyor.

Apple'ın geçmiş yatırımları

Aslına bakarsanız, Apple'ın şimdiye kadar başka şirketlere yatırım yapma konusunda adımlar attığını gördük. Geçmişte lazer teknolojilerine odaklanan optik teknoloji firması II-VI'e 410 milyon dolar ve acil SOS'e altyapı sağlayan Globalstar'a da 450 milyon dolar yatırım yaptı. Üstelik Apple'ın bahsi geçen yatırımlar için kurduğu Gelişmiş Üretim Fonu da mevcut. Son olarak Apple'ın FaceID ve Portre Modunun arkasındaki teknolojinin bir kısmını sağlayan ABD merkezli Finisar'ı satın aldığını hatırlatmakta da fayda var. 

Apple'ın OpenAI yatırımında çekingen davranmasının sebebi ise OpenAI'ın yönetim kadrosundaki sarsıntı olabilir. OpenAI'ın CTO'su Mira Murati, 2018'den bu yana görev yaptığı şirketten ayrıldığını duyurdu. Murati'nin ayrılışı, OpenAI'ın lider kadrosundaki diğer önemli ayrılıkların hemen ardından geldi. Yakın zamanda, başkan ve kurucu ortak Greg Brockman, OpenAI'dan ayrılacağını duyurmuş ve ücretli izne ayrılmıştı. Ayrıca, bir diğer kurucu ortak John Schulman, rakip yapay zeka şirketi Anthropic'e katılmak üzere OpenAI'dan ayrıldığını açıklamıştı. Murati'nin ayrılışının hemen ardından, OpenAI'ın baş araştırma sorumlusu Bob McGrew ve araştırma başkan yardımcısı Barret Zoph da şirketten ayrıldıklarını açıkladılar. Kurucu ortaklar Ilya Sutskever ve Andrej Karpathy'nin de şirketten ayrıldığını hatırlatalım. 

Son olarak OpenAI'ın kâr amacı taşıyan bir şirkete dönüştürülmesinin planlandığını belirtelim. Ayrıca şirketin CEO'su Sam Altman'ın yeni yapılanmada OpenAI'ın hissedarı olması da bekleniyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.