Mira Murati: "GPT-5 doktora düzeyinde zekaya sahip olacak"

Mira Murati: "Önümüzdeki birkaç yıl içinde, belirli görevler için doktora düzeyinde bir zekayı göreceğiz."
Mira Murati:

Geçtiğimiz aylarda tanıtılan GPT-4o ile yapay zeka meraklılarını etkisi altına alan OpenAI yetkilileri, bir süredir kullanıcıların GPT-5 beklentisiyle karşı karşıya. OpenAI Baş Teknoloji Sorumlusu Mira Murati, Dartmouth Engineering'e verdiği bir röportajda GPT-5'ın yetenekleri ve piyasaya sürülme tarihi hakkında bir takım detaylar paylaştı. 

Murati, GPT-4'ten GPT-5'e geçişi, adeta bir kişinin liseden üniversiteye geçmesine benzetiyor:

"Gelişimin yörüngesine bakarsanız, GPT-3 gibi sistemler belki de yürümeye yeni başlamış çocuk seviyesinde bir zekaydı. GPT-4 gibi sistemler ise daha çok akıllı bir lise öğrencisi zekasına benziyor. Ve önümüzdeki birkaç yıl içinde, belirli görevler için doktora düzeyinde bir zekayı göreceğiz. Her şey oldukça hızlı değişiyor ve gelişiyor."

Mira Murati'nin röportajda paylaştığı bilgilere göre; GPT-5 yaklaşık bir buçuk yıl içinde piyasaya sürülecek. Buradan hareketle kullanıcıların 2025 sonlarında ya da 2026 başında henüz GPT-5 ile buluşamayacağını anlıyoruz. 

Aslına bakarsanız GPT-5'in 2023'ün sonlarında görücüye çıkması bekleniyordu. Ancak Sam Altman 2023'ün Haziran ayında yaptığı bir açıklama ile henüz GPT-5'i eğitmeye başlamadıklarını ifade etmişti. Bunun ardından gözlerini 2024'ün yaz sonuna çeviren kullanıcılar, GPT-5 adına beklediğini bulamasa da; Mayıs ayında GPT-4o ile tanışmaktan memnuniyet duydu. Öyle ki; ChatGPT'nin mobil uygulama geliri, GPT-4o lansmanının ardından arttı.

Bu arada Mira Murati'nin açıklamalarının bu konuda yapılan başka açıklamalarla örtüştüğünü belirtelim. Microsoft CTO'su Kevin Scott, bu ayın başlarında Reid Hoffman'a verdiği röportajda yeni nesil yapay zeka sistemlerinin daha iyi hafıza ve muhakeme işlemleri sayesinde doktora sınavlarını geçebileceğini dile getirdi.

Öte yandan Mira Murati'nin da belirttiği üzere doktora düzeyinde zeka yalnızca bazı görevler için geçerli. Murati, bu sistemlerin belirli görevlerde zaten insan seviyesinde olduğunu belirtirken, pek çok görevde de bu seviyede olmadığını sözlerine ekledi. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.