X'te Türkiye için reklam yasağı kalktı

X için Türkiye’de temsilci atamadığı için verilen reklam yasağı kararı, şirketin resmi muhatap bildirmesi ve İstanbul’da temsilcilik açması üzerine kaldırıldı.
X'te Türkiye için reklam yasağı kalktı

Sosyal medya platformu X, eski adıyla Twitter, geçtiğimiz günlerde Türkiye'de temsilcilik açtı. Şimdi ise X için Türkiye’de temsilci atamadığı için verilen reklam yasağı kararı, şirketin resmi muhatap bildirmesi ve İstanbul’da temsilcilik açması üzerine kaldırıldı. Yani artık Türkiye'deki reklamverenler X üzerinden de bunu yapabilecekler. 

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), X'in Türkiye'deki yasal düzenlemelere uyum sağlaması üzerine aldığı bir kararla, şirketin reklam yasağını kaldırdı. BTK'nın "X'e Reklam Verilmesinin Yasaklanması Kararının Kaldırılması" başlıklı kararında, Twitter/X Corp.'un 04.05.2007 tarihli ve 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun'un ek 4’üncü maddesinde belirtilen temsilci belirleme ve bildirme yükümlülüğünü yerine getirmesi üzerine reklam yasağının kaldırıldığı bildirildi.

Bu karar, X'in Türkiye'deki faaliyetlerine ilişkin yasal düzenlemelere uyum sürecinde bir adım olarak kabul ediliyor.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu ise şirketin reklam yasağı sonrasında planlanan bant daraltma önlemleri öncesinde gerekli adımların atıldığını duyurdu. Uraloğlu, şirketin temsilcilik açtığını ve bant daraltma önlemleriyle ilgili uyarıların yapıldığını; bu önlemlere yanıt olarak nisan ayının sonunda İstanbul'da bir şirket kurarak temsilci atadığını açıkladı.

X’in Türkiye’de resmi temsilci atayarak muhatap olmasının ardından şirket, hem ülkedeki kazançlarından vergi ödeyecek hem de gerektiğinde doğrudan yaptırımlara muhatap olacak. Yasalara göre temsilci bildirerek resmi muhataplık süreci başlatan sosyal medya şirketleri, hukuka aykırı olduğu mahkemece tespit edilen içerikleri 24 saat içinde kaldırmakla yükümlü. Artık X de bu şirketlerden biri. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.