Google ve Harvard University, insan beyninin iç yapısını haritalandırdı

Araştırmacılar, beyin yapısını daha iyi anlamanın, nörolojik hastalıkların tedavisi için yeni yolların açılmasına yardımcı olabileceğine inanıyorlar.
Google ve Harvard University, insan beyninin iç yapısını haritalandırdı

İnsan beyni oldukça karmaşık bir yapıya sahip. Bu yüzden binlerce yıldır insanlık, bu organın işleyişi üzerine çeşitli araştırmalar yapıyor. bu konu üzerine araştırma yapıyor. İlk olarak Antik Mısır ve Yunan uygarlıklarında beyin, düşünce ve davranışın merkezi olarak kabul edilerek bu alanda ilk felsefik düşünceler ortaya atılıyor.

Orta Çağ döneminde ise beyin ve sinir sistemi, anatomik çalışmaları yoluyla daha somut bir bakış açısı kazanmaya başlıyor. 19'uncu ve 20'nci yüzyıllarda ise bilimsel yöntemlerin gelişmesine paralel olarak nöroanatomi ve nörofizyoloji gibi özel disiplinler ortaya çıkarak beyin araştırmaları modern bir bilim dalı haline geliyor.

İnsan beyninin karmaşık yapısını anlamak için yapılan son araştırmalar, umut verici bir adım daha attı. Harvard University ve Google iş birliğiyle gerçekleştirilen bir araştırma ile insan beyninin bir kesitinde 57 bin hücre, 230 milimetrelik kan damarı ve 150 milyon sinaptik bağlantıyı gösteren detaylı bir harita oluşturuldu. Bu harita, bilim insanlarına beyin yapısını daha derinlemesine inceleme ve nörolojik hastalıkların kökenini daha iyi anlama fırsatı sunuyor.

Kaynak: Google

Bir taraftan araştırma ekibi, haritanın oluşturulması için bazı zorluklarla karşılaştı. İlk olarak, uygun bir beyin dokusu örneği bulmak zor oldu. Çünkü beyin, ölümün ardından hızla bozulan bir organ. Bu yüzden, ölü bedenlerden alınan doku örnekleri kullanılamadı. Bunun yerine, ekip, epilepsi hastalığı olan bir kadının beyin ameliyatı sırasında alınan bir parçayı kullanmayı tercih etti. Bu parça, kadının nöbetlerini kontrol etmeye yardımcı olmak için alınmıştı.

Kaynak: Google

Beyin haritası, nörolojik hastalıklarla mücadele eden milyonlarca insan için umut ışığı olabilir. Araştırmacılar, beyin yapısını daha iyi anlamanın, nörolojik hastalıkların tedavisi için yeni yolların açılmasına yardımcı olabileceğine inanıyorlar.

Bu keşif, nörolojik hastalıklarla mücadele eden milyonlarca insan için umut verici bir gelişme olarak kabul ediliyor. Araştırmacılar, bu haritanın gelecekte daha iyi tedavilerin ve nörolojik hastalıkların tamamen iyileştirilmesinin anahtarı olabileceği düşünülüyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.