Çiğdem Öztabak'ın ABD'de Wyatt Makedonski ile birlikte kurduğu Pirix.co, teknoloji girişimlerine pazara giriş stratejisi, yatırımcı sunum içeriği danışmanlığı, ürün-içerik-pazar uyumu olarak yeniden tanımladığı formülünde insan ve data odaklı hikayeler yaratmalarını hedefleyen bir oluşum. Girişimin ilk ürünü DeckScore ise Mayıs 2023’de yapay zekadan yardım alarak insan deneyimini birleştiren, erken aşama girişimlerin yatırımcı sunumlarını geliştirmek üzerine kuruldu.
DeckScore'a dair öne çıkan bilgiler
Erken aşama girişimlerin DeckScore’a yüklediği sunumları için slayt bazlı önerilerde bulunuluyor ve sunumun tamamına bir skor belirleniyor. DeckScore, yatırımcı sunumlarında olması gereken akış başlıkların altını doldururken, "hangi argümanlardan yararlanmalılar, ilham alması gereken prompt’lar nelerdir, sektörlerine göre hangi örneklerden yararlanmalılar, nasıl bir hikaye anlatarak başlamalılar, pazara giriş stratejilerini nasıl aktarmalılar, değer önerisi ve problem tanımlama tekniklerini nelerdir" gibi geniş bir çerçevede gerçekçi önerilerde bulunuyor.
Yatırımcı sunumunu DeckScore sisteminde değerlendirmiş girişimlere ayrıca genel bir sunum haritası veriliyor ve bu harita, girişimcinin sunumu hazırlarken veya revize ederken sıklıkla başvuracağı ve kendini check edeceği bir liste oluyor. Burada her slide için özellikle farklı sektörlerden girişimlerin sadece o slaytta nasıl bir içerik kullandığına dair de bir kütüphane var. Bu harita sadece girişimin servislerini kullananlara veriliyor.
DeckScore, sistemi eğitirken kullanılan bilgilerden yararlanarak, sistem mevcut sunumun detaylı bir analizini sunuyor, güçlü yönleri vurguluyor, eksiklikleri belirliyor ve ekibin kendi oluşturduğu karar ağacından yararlanarak o stratejilerle uyumlu özel iyileştirmeler öneriyor. Öneriler, anlatımı güçlendirme ile hedeflenen pazarı verilerle destekleme veya hedeflenen kitleyle daha iyi rezonans sağlamak için sunum içeriklerini iyileştirme içeriyor. Görsellik ya da herhangi bir görsel yaklaşım önerilmiyor ya da böyle bir servis sunulmuyor.
DeckScore'da insan deneyimi de mevcut
İnsan deneyiminin katılması ve Çiğdem Öztabak'ın tüm değerlendirmeyi manuel olarak gözden geçirmesi ve yorumlarından sonra kullanıcıların sistem rehberliği ile birlikte sunumun geliştirilmesi sağlanıyor. Bunu yaparken de gerçek zamanlı bir geri bildirim döngüsü sunuluyor.
Girişimin MVP’sinin geliştirmesi hala devam ediyor ve Claude 3 Opus ve GPT-4 gibi özel olarak eğitilmiş büyük dil modelleri (LLM'ler) kullanılarak, geniş bir yatırım sunumu koleksiyonu üzerine eğitiliyor. Deckscore için oluşturulan sistem, otomatik olarak endüstri, değer önerileri, iş modeli ve hedef kitle dahil olmak üzere hayati bilgileri çıkarıyor.
Girişimin gelir modeli
Pirix'in gelir modeli şu an B2C ve B2B2C olarak belirlendi ancak yeni özelliklerle üyelik modeli de denemeye alınacak. Çiğdem Öztabak, her erken aşama girişimin kendin sunumunu yükleyerek servisi satın almasının ve bunun yanında melek yatırım ağları, kurumsal hızlandırıcılar, VC’ler, sunum koçları gibi oluşumlarla da stratejik ortaklık kurmanın ve test etmenin de ilerleyen dönemde olası gelir kaynakları olabileceğini söylüyor.
Öne çıkan veriler
Çiğdem Öztabak; "Girişim ekosisteminin büyüklüğünü anlamak, hem girişimciler hem de yatırımcılar için hayati önem taşıyor. Yalnızca ABD'de 500 binden fazla erken aşama girişim ve 500'den hızlandırıcı bulunmakta, bu da DeckScore gibi sunum geliştirme hizmetlerine olan ihtiyacı arttırıyor ve sunum koçlarının da işini kolaylaştırmayı hedefliyor." diyor. Bu süreçte girişim, yaklaşık 5 aylık bir sürede 202 sunum değerlendirdi ve önerilerde bulundu. Ortalama sunum değerlendirme süreci, insan deneyimini de katıldığı için 48 saat. Kullanıcılardan alınan geri bildirimlere dayanarak yaklaşık 10 farklı geliştirme daha yapıldı.
Pirix ekibi, şu ana kadar friends and family fonundan geçtiğimiz mayıs ayından bu yana kendilerini önemli bir noktaya getirecek bir fon topladı. Ancak, girişimin mevcut stratejisi, mümkün olduğunca bağımsız bir şekilde ilerlemeyi ve organik büyüme yollarını araştırmak. Bununla birlikte, ABD'deki kadın girişimcilere sunulan fonlardan ve iş geliştirme ile networking olanaklarından da aktif olarak yararlanılıyor. Ayrıca, Venture Miami'nin hızlandırma programına seçilen girişim, haziran ayında yatırımcılarla buluşacak. Pirix ekibi, bu süreçte girişimi ileriye taşıyacak stratejik ortaklıklar arayışı içinde.
Çiğdem Öztabak, "Türkiye’de Ankara Tekmer'de "İyi bir yatırımcı sunumu nasıl olmalı?" eğitimini verdik. Bu eğitim sonrası aldığımız geri bildirimlerden birisi özellikle bizden aldığı önerilerde sunumu son haline getirip yatırımcı görüşmelerinde ilerlediği ve bunda bize pay verdiği idi. Bu anlamda kullanıcılarımızdan geri bildirim almak çok değerli oluyor." diyor.
Ekip aynı zamanda, Denizbank NEOHub'ın da Türkiye’deki girişimler için POC anlaşması yaptıkları hızlandırma merkezlerinden olduğunu söyledi. Erken aşama girişimlerin sunumlarının yüzde 80'inin aynı basit hataları yaptığını belirten Çiğdem Öztabak, DeckScore servisi ile amaçlarının erken aşama girişimlerin bu hataları, yatırımcılarla yaptıkları toplantılarda yaşayarak öğrenmelerindeki sürtünmeyi en aza indirmek olduğunu belirtiyor.
Girişimin, Austin Texas’da düzenlenen SXSW24'de de bu kapsamda çalışmalar yapma imkanı oldu. Çiğdem Öztabak, yapay zekanın pazarlamaya etkisi üzerine bir panelde moderatördü ve burada teknoloji girişimlerinin yapay zeka araçlarına ne kadar hızlı uyum sağladıklarından, kurumsal yapıların ise kendi markalarına entegre ederek insan odağını kaçırdıklarından bahsedildi. ABD'den iki tecrübeli ajans girişimlerinin kurucuları sektörün liderlerinden Swarm System Kurucusu Justin Day ve CircleClick Media CEO'su Anne Ahola Ward, Pirix.co Kurucusu Çiğdem Öztabak ile bir araya gelerek yapay zekayı kullanmak ile insan kalmak arasındaki dengenin önemini vurguladı.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap