YouTube, içerik oluşturucuların yüzde 25'inden fazlasının Shorts'tan para kazandığını açıkladı

YouTube'un İş Ortağı Programı'ndaki kanalların yüzde 25'inden fazlası, Shorts videolarından para kazanıyor.
YouTube, içerik oluşturucuların yüzde 25'inden fazlasının Shorts'tan para kazandığını açıkladı

Son dönemde kısa videoya olan ilginin ne denli arttığı apaçık ortada. Özellikle TikTok'la başlayan bu akım yavaş yavaş tüm platformlarda karşımıza çıkmaya başladı. Hatta son olarak LinkedIn'in bile TikTok benzeri kısa video özelliğini test ettiği ortaya çıktı. İnsanların tahammül sınırlarının ve odaklarının azaldığı bu dönemde aslında kısa videoya olan ilgi pek şaşırtmıyor, YouTube'un son açıklamaları da bunu net bir şekilde kanıtlıyor. 

YouTube, yaptığı açıklamada kısa biçimli video platformunun şu anda günlük ortalama 70 milyardan fazla görüntülendiğini ve YouTube'un İş Ortağı Programı'ndaki kanalların yüzde 25'inden fazlasının Shorts'ta gelir paylaşımı yoluyla videolarından para kazandığını söyledi.

YouTube, Eylül 2022'de YouTube İş Ortağı Programı'nı genişletme planlarıyla Shorts üreticileri için para kazanma seçeneklerini tanıtmıştı. Daha önce, uzun biçimli video içeriği üreten YouTuber'ların gelir paylaşımına hak kazanabilmeleri için 1000 aboneye ve 4 bin izleme saatine sahip olmaları gerekiyordu. Ancak 2023'ün başlarından itibaren Shorts içerik oluşturucuları, 1000 abone ve 90 gün boyunca 10 milyon Shorts görüntülemesi gibi bir eşikle karşılaştı. Bu içerik oluşturucuların kısa videolarından elde edilen reklam gelirinin yüzde 45'ini kazanacağı belirtildi.

YouTube, Shorts için iş ortağı programına katılan içerik oluşturucuların genellikle başka şekillerde de para kazandığını belirtiyor. Shorts aracılığıyla para kazanan YPP içerik oluşturucularının yüzde 80'inden fazlası aynı zamanda uzun biçimli reklamcılık, YouTube Premium, BrandConnects, Alışveriş gibi diğer yollardan da para kazanıyor. Bu da Shorts için içerik oluşturmanın birçok içerik üreticisi için tek yol olmadığını gösteriyor. 

YouTube, YPP'nin şu anda dünya çapında 3 milyondan fazla içerik oluşturucuya sahip olduğunu ve son üç yılda içerik oluşturuculara 70 milyar dolar ödeme yapıldığını söylüyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.