FTX kurucusu Sam Bankman-Fried, 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı

Sam Bankman-Fried'ın, 25 yıl hapis cezasına ek olarak ABD hükümetine 11 milyar dolar tutarında para cezası ödemesine karar verildi.
FTX kurucusu Sam Bankman-Fried, 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı

Hatırlarsanız FTX'in likidite problemi ve iflasına dair detayları sizlerle paylaşmıştık. 2022 yılında Bahamalar'da tutuklanan FTX kurucusu Sam Bankman-Fried'ın 2023'ün Kasım ayında FTX'in çöküşüyle ilgili olarak yedi dolandırıcılık ve komplo suçlamasının tamamından suçlu bulunmuştu. Sam Bankman-Fried, New York Güney Bölgesi Yargıcı Lewis Kaplan tarafından 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Bu arada Sam Bankman-Fried'ın yedi dolandırıcılık ve komplo suçlamasının tamamından suçlu bulunması, federal hapishanede 110 yıl hapis cezası ile sonuçlanabilirdi. Bankman-Fried'ın, 25 yıl hapis cezasına ek olarak ABD hükümetine 11 milyar dolar tutarında para cezası ödemesine karar verildi. Yargıç Lewis Kaplan, cezanın suçun ciddiyetine uygun olduğunu söyledi.

Bu ayın başlarında ABD Adalet Bakanlığı savcılarının Bankman için 40 ila 50 yıl arasında olması gereken bir ceza talep ettiğini belirtelim. Paylaşılan belgede, Bankman-Fried'in dolandırıcılığının büyüklüğünün ağır ceza gerektirdiği vurgulandı. Savcıların belirttiklerine göre; en az 10 milyar dolar olan kayıp miktarı, bunu tüm zamanların en büyük finansal dolandırıcılıklarından biri haline getiriyor. ABD Adalet Bakanlığı savcılarının istedikleri ceza ile kripto endüstrisine bir mesaj verme niyetinde olduğunu da söyleyebiliriz. Kaplan, Perşembe günü bu cezanın gereğinden fazla olacağını söyledi. 

Şubat ayı sonlarında Bankman-Fried'ın avukatları ise müvekkillerinin 63 ila 78 ay arasında ceza almasını önerdi. Avukatlar, bu ceza önerisinin nedeni olarak Bankman-Fried'ın bireylere değer vermesi, pişmanlık duyması ve düşük seviyedeki suçluluğunu gerekçe gösterdi. 

Verdiği karar ile her iki tarafın taleplerini de dikkate almayan Kaplan'ın gözlemleri ise avukatların iddialarının aksini göstermekteydi. Kaplan, perşembe günü yaptığı açıklamada Sam Bankman-Fried hakkında şunları söyledi:

 "Yalan söylemediği zamanlarda kaçamak cevaplar veriyor, saçmalıyor ve savcıların sorularını yeniden ifade etmelerini sağlamaya çalışıyordu. 30 yıla yakın bir süredir bu işi yapıyorum. Hiç böyle bir performans görmemiştim."

Bankman-Fried hüküm giymeden önce mahkemede bir dizi kötü karar verdiğini kabul etti, ancak bunların bencilce kararlar olmadığını savundu. Bankman-Fried, duruşması öncesinde kefaletini kaybettiğinden beri Brooklyn'deki Metropolitan Gözaltı Merkezi'nde kalıyor. 

Uzmanlar söz konusu cezanın kripto dolandırıcılığıyla ilgili gelecekteki cezalar için bir emsal teşkil edebileceğini belirtiyor. Yani söz konusu ceza, benzer suçlar için bir ölçüt haline gelebilir. Bununla beraber uzmanlar, federal sistemde şartlı tahliye olmasa da, Bankman-Fried gibi sanıkların İlk Adım Yasası kapsamında iyi hal kredisi kazanabileceklerini ifade ediyor. Bu durum, mahkumların hapisteyken iyi halden cezalarını azaltabilmesini destekliyor. İlk kez şiddet içermeyen suç işleyenlerin cezalarında indirim kazanmaları için sunulan çeşitli fırsatların neticesinde sanık cezasının ilk verilen cezanın yüzde 15'ine kadar indirilebilir. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.