FTX kurucusu Sam Bankman-Fried, dolandırıcılıktan suçlu bulundu

Sam Bankman-Fried, federal hapishanede 110 yıl hapis cezasıyla karşı karşıya. Sam Bankman-Fried'ın 28 Mart 2024 tarihinde mahkum edilmesi planlanıyor.
FTX kurucusu Sam Bankman-Fried, dolandırıcılıktan suçlu bulundu

FTX kurucusu Sam Bankman-Fried'ın Bahamalar'da tutuklandığını sizlere aktarmıştık. Sam Bankman-Fried, FTX'in çöküşüyle ilgili olarak yedi dolandırıcılık ve komplo suçlamasının tamamından suçlu bulundu. Paylaşılan bilgilere göre, Sam Bankman-Fried, federal hapishanede 110 yıl hapis cezasıyla karşı karşıya. 

Adalet Bakanlığı'nın FTX çöküşünde Sam Bankman-Fried'ın rolünü incelemesi sonucunda FTX kurucusu tutuklanmıştı. İflas için başvuru yaptığı süreçte, Adalet Bakanlığı, Sam Bankman-Fried'ın yüz milyonlarca doları başka bir yere aktarıp aktarmadığını ortaya çıkarmak istedi. Şirket, fonlardan 600 milyon dolar kaybolduğunda hacklendiğini iddia etmişti. Bakanlık, FTX'in yan kuruluşu Alameda Research'e fonları aktararak yasaları çiğneyip çiğnemediğini de araştırdı. 

Duruşma detayları

Geçen ay gerçekleşen duruşma sırasında savcılar, Bankman-Fried'ın Alameda Research'ü çalışır durumda tutmak için FTX'in fonlarını kullandığını öne sürdü. Ayrıca Bankman-Fried, kız arkadaşı Caroline Ellison tarafından yönetilen kripto para hedge fonunu da kurdu. Paylaşılan bilgilere göre; Caroline Ellison, Bankman-Fried'ın Alameda'nın faaliyet göstermesini sağlamak için FTX müşterilerinin parasını kullandığının farkındaydı. Oysa Bankman-Fried daha önce FTX'in fonlarını kasıtlı olarak kötüye kullandığını reddetmişti.

Avukatlar, savunmaları boyunca Sam Bankman-Fried'ı, büyük ölçüde kendi kontrolü dışındaki güçlerle boğuşmak zorunda kalan bir inek öğrenci olarak resmetti. Ancak savcılık Ellison'ı ve Bankman-Fried'in üç eski üst düzey danışmanını tanık kürsüsüne çağırdıktan sonra jürinin bu konuda fikri değişti. Zira hem Ellison hem de danışmanlar, suçlarını kabul etti. Alameda Research yöneticisi de Bankman-Fried'ın talimatıyla dolandırıcılık yaptığını itiraf etti. 

Sam Bankman-Fried da kürsüye çıktığında hedge fonunun kripto para borsasından ödünç aldığı 8 milyar doları daha derinlemesine incelemediği için derin pişmanlık duyduğunu söyledi.

Sam Bankman-Fried'ın suçları 

Sam Bankman-Fried, FTX müşterilerine karşı para transferi sahtekarlığı, Alameda Research'e kredi verenlere karşı para transferi sahtekarlığı, her iki kesim için de para transferi sahtekarlığı yapmak üzere komplo kurmak, FTX müşterilerine karşı menkul kıymet ve emtia dolandırıcılığı yapmak için komplo kurmak ve kara para aklamak için komplo kurmakla suçlandı. Sam Bankman-Fried'ın 28 Mart 2024 tarihinde mahkum edilmesi planlanıyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.