Apple, AB'deki kullanıcılar için iPhone'dan Android'e geçişi kolaylaştıracak

Şirket, bir iPhone'dan Apple tarafından üretilmeyen başka bir telefona veri aktarmanın daha kullanıcı dostu bir yolu üzerinde çalışıyor.
Apple, AB'deki kullanıcılar için iPhone'dan Android'e geçişi kolaylaştıracak

Avrupa Birliği'nin bu hafta yürürlüğe giren Dijital Piyasalar Yasası (DMA) kapsamında Apple, alternatif uygulama mağazaları dahil olmak üzere şimdiye kadar pek çok değişikliğe imza attı. Apple şimdi de DMA kapsamında 2024 yılı sonuna kadar AB merkezli iPhone kullanıcılarının, telefonlarından Safari tarayıcısını kaldırmalarını sağlamaya hazırlanıyor. Şirket ayrıca bir iPhone'dan Apple tarafından üretilmeyen başka bir telefona veri aktarmanın daha kullanıcı dostu bir yolu üzerinde çalışıyor. Yeni veri aktarımı özelliğinin 2025'in sonbahar aylarında kullanıcılarla buluşması planlanıyor. 

Apple'ın bu planları, şirket tarafından yayınlanan ve DMA'yı merkeze alan yeni bir uyumluluk belgesinde yer alıyor. Söz konusu belgede, şirketin Dijital Piyasalar Yasası'na uyum sağlamasının yolları özetleniyor. 

Belgede konusu geçen değişiklikler arasında tarayıcı değiştirme çözümü de bulunmakta. Tarayıcı değiştirme çözümü, aynı cihazdaki tarayıcılar arasında veri aktarımına odaklanıyor. Buna ek olarak AB'de 2025'in Mart ayına kadar iOS'ta varsayılan navigasyon uygulamasını değiştirmek de mümkün olacak.

Apple'ın paylaştığı belgede, farklı cihazlar arasındaki veri aktarım özelliği ise şöyle tanımlanıyor:

Mobil işletim sistemi sağlayıcılarının bir iPhone'dan Apple olmayan bir telefona veri aktarmak için daha kullanıcı dostu çözümler geliştirmelerine yardımcı olan bir çözüm.

Paylaşılan bilgilere göre bu özelliğe ilişkin planlar, diğer şirketler tarafından sunulmakta olan mevcut geçiş araçları üzerine inşa edilecek. 

Google'ın halihazırda veri aktarımı için "Switch to Android" adlı bir iOS uygulaması sunduğunu hatırlatalım. Bu uygulama, kişiler, fotoğraflar ve videolar, ücretsiz uygulamalar, metinler ve notlar dahil olmak üzere pek çok kategoriyi kapsasa da; ücretli uygulamalar, Safari yer imleri ve Alarmlar gibi bazı telefon verilerinin taşınmasını sağlamıyor. Apple'ın sunacağı yeni çözüm ile bu konuda yaşanan zorluklar son bulabilir. 

DMA'nın veri taşınabilirliğine odaklanması sonucunda, Apple, kullanıcıların App Store verilerini 30 gün boyunca günlük olarak ya da 180 gün boyunca haftalık olarak indirebileceklerini ifade ediyor. Şirket, sağlanan verilerin en güncel olacak şekilde sürekli olarak güncellendiğini belirtiyor. 

Apple şimdiye kadar DMA kapsamında yayına aldığı değişiklikleri yalnızca AB ülkelerinde kullanıma sundu. Hatta iPhone'un alternatif uygulama mağazalarının, AB ülkeleri dışına çıkıldığında çalışmayacağını sizlerle paylaşmıştık. Dolayısıyla bahsi geçen değişikliklerin yine yalnızca AB ülkelerindeki kullanıcılara sunulacağını söylemek mümkün. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.